Kesäkuun Lukupiirissä 16.6. Robert Musilin Mies vailla ominaisuuksia.

Ajankohtaista
7.6.2012

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

 

Robert Musilin (1880-1942) henkilöhistoria on eurooppalaisen sivistyneistön historiaa, hän on kulttuurihistorian ja poliittisen historian puhuva pää ja henkilöitymä, hänen Wieninsä ja Berliininsä olivat ne näyttämöt, joilla koko vuosisata rakentui. Mitä Musil on tänään? Missä häntä luetaan? Robert Musilin Mies vailla ominaisuuksia –teoksesta kuulijoiden kanssa keskustelevat kirjailija Satu Taskinen ja toimittaja - kirjailija Anssi Sinnemäki. Toimittajana Tarleena Sammalkorpi.

Kirjailija Satu Taskinen asuu Wienissä. 1930 Wienissä julkaistiin käänteentekevä satiirinen romaani, keskeneräisenäkin muhkea Mies vailla ominaisuuksia.

"...tässähän maailma nähdään dynaamisena, moniulotteisena, jatkuvassa liikkeessä olevana rihmastona, jossa ihminen ei vielä ole oppinut löytämään tarvittavaa tukea, vaan huojuu ja kärsii huojuessaan..." (Satu Taskinen.)

Satu Taskisen kanssa studioon on kutsuttu toimittaja-kirjalija Anssi Sinnemäki, joka luonnehtii romaanin vaikeasti määriteltävää tyylilajia, sen "ominaisuuksia" näin: "Musilin ironia nousee esiin asiayhteydestä ja rinnastuksista. Se on konstruktiivista ironiaa, joka eroaa esimerkiksi pelkästä pilkasta. Musil itse lanseerasi romaaninsa jatkoluonnoksissa konstruktiivisen ironian käsitteen."

Tervetuloa mukaan kirjallisuuden monimielisen klassikkojärkäleen maailmaan
-ja Lukupiirin lähetykseen puh 09 144 800!

 

Lukupiiri 16.6.

YLE Radio 1 klo 19-22

puh. 09-144 800.