Kirjojen Suomen vuoden 2017 kirja on Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen kuvakirja Mennään jo naapuriin

Sivupiiri
7.12.2017
Kirjojen Suomi valitsi luettavaksi yhden kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta ja viimeiseksi, vuotta 2017 parhaiten kuvaavaksi kirjaksi toimittaja Seppo Puttonen valitsi lasten kuvakirjan Mennään jo naapuriin. Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen kirja kertoo Puttosen mukaan Suomen monikulttuurisuudesta, lasten luontaisesta avoimuudesta ja suvaitsevaisuudesta ja siitä kuinka muualta tulleet voivat löytää suomalaisuudesta rikkautta omaan elämäänsä. Kirjavalintoja tehdessään Puttonen on miettinyt nimenomaan teoksen yhteiskunnallista heijastavuutta, ei sitä, että kuinka merkittävä teos on kirjallisuuden uudistajana. Puttonen toivoo, että Mennään jo naapuriin -kirjan lukeminen auttaa lapsia myös säilyttämään avoimen ja suvaitsevan asenteensa uuden ja erilaisen edessä. 
 
Riina Katajavuori kertoo kirjastaan KulttuuriCocktailin kolumnissaan (31.5.2017). Hän muistelee kansainvälisen Suomen kuvaa omassa lapsuudessaan, tuolloin erinäköiset olivat harvassa ja jokainen heistä huomattiin ja heitä mietittiin erikseen, mutta nyt asia on toisin: ”Kun takavuosina utelin pojaltani, mistä hänen jalkapallokaverinsa Nderim on kotoisin, lapsi katsoi minua hitaasti ja vastasi: Se on suomalainen.” Kirjaa tehdessään hän lähestyi vieraita kulttuureja lapsentasoisesti ilman taustatutkimuksia, kysellen tyhmiä. ”Yhden asian opin: jokainen ihminen kertoo auliisti ja mielellään oman tarinansa, kun sitä häneltä pysähtyy kysymään. Jokainen kohtaaminen, jokainen tarina on erilainen ja yllättävä.”
 
Mennään jo naapuriin -kirjaa varten Riina Katajavuori ja Salla Savolainen vierailivat ulkomaalaistaustaisten pääkaupunkilaisten kodeissa. Savolainen piirsi kodeista ja asukkaista kuvan ja Katajavuori jututti perheenjäseniä. Tällä kierroksella heille avautui uusi kielten, makujen ja kulttuurien maailma, jossa moni asia on kuitenkin hyvin tuttua. Leikitään, nauretaan ja syödään aivan kuin kaikissa lapsiperheissä. 
 
 
Lisätietoja:

Ajankohtaista Sivupiirissä