Nihil Interit on palkinnut vuoden 2021 runoteoksen ja runousteon

Ajankohtaista
4.10.2021

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Runoyhdistys Nihil Interitin palkintoraati on valinnut vuoden 2021 runoteokseksi Susinukke Kosolan kokoelman Turkoosi vyöhyke – Tutkielma yksinäisyyden väriopista (Sammakko 2021). Palkintoperusteissa teosta kuvataan ”moni-ilmeiseksi ja taidokkaaksi sukellukseksi yksinäisyyden ja yhteyden teemoihin. Kaiken taustalla vaikuttaa kysymys siitä, kuinka elää merkityksellistä elämää nykykapitalismin aikana. Kosolan ilmaisussa yhdistyvät sulavasti arkinen ja sen varrella koetut merkitykselliset, pysäyttävät ja koskettavat hetket.”

Vuoden runousteoksi 2021 valikoitui Lahden kaupunginkirjaston ylläpitämä Linkki maailman runouteen –käännösrunouden viitetietokanta. Palkintoperusteissa kerrotaan, että ”tietokannasta löytyy tietoa etenkin runoantologioissa, runous- ja kirjallisuuslehdissä julkaistuista käännöksistä, jotka yleensä jäävät perinteisempien hakukoneiden tavoittamattomiin. Tietokanta on korvaamaton työkalu kääntäjille, runoilijoille, tutkijoille, kirjastoille ja kaikille runoudesta kiinnostuneille. Sen kautta on voi selvittää onko jotakin runoa suomennettu tai montako eri suomennosta jostakin runosta on ilmestynyt. Kaiken kaikkiaan tietokanta sisältää yli 35 000 viitettä, ja sitä päivitetään yhä aktiivisesti.”

Nihil Interitin runopalkintoraadissa vaikuttivat tänä vuonna Tuli&Savu -lehden toimittaja Atte Koskinen, runoilija Johanna Santala, runoilija Anja Erämaja ja tutkija/kriitikko Miikka Laihinen.

Jukka Uotila / Kirjasampo

Lisätietoa:
Nihil Interit