Lappi-kirjallisuuspalkinto Rosa Liksomille

Ajankohtaista
11.2.2019

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Vuoden 2019 Lappi-kirjallisuuspalkinnon on saanut kirjailija Rosa Liksom teoksestaan Everstinna (Like, 2017). Palkinnonsaajan valitsivat kuuden ehdokaskirjan joukosta taiteilijapariskunta Pekka ja Teija Isorättyä, jotka painottivat valinnassaan lukukokemusta, laajaa maailmankatsomusta, kielellisiä ansioita ja tärkeimpänä sitä, mikä kirjan sitoo nykyaikaan.

Ote perusteluista: ”Erinomainen kirjallinen ansio on päähenkilön ilmeisen sivistyksen kuvaaminen hänen tekojensa ja ajatustensa kautta. Yksinkertaisemmin olisi voitu tyytyä kertomaan, että Everstinnalla oli laaja yleissivistys ja että hän oli hyvin perillä maailmanpolitiikasta. Sen sijaan Rosa Liksom kirjoittaa rehevällä Torniojokilaakson murteella auki päähenkilön koko maailmankuvan, sekä mielipiteet historiallisista tapahtumista sekä tärkeimmät toimet, joilla hän maailmanhistorian kulkuun osallistui. Toki päähenkilön poliittinen ja henkinen työ katkesi pitkäksi aikaa avioliittoon, jossa joutui sadistisen everstin vangiksi.”

Myös lukijat saavat äänestää omaa suosikkiaan ehdokkaista. Tänä vuonna eniten ääniä sai Ritva-Elina Pylvään Alisa, Väylän tytär (Väyläkirjat, 2016).

Lappi-kirjallisuuspalkinto on Lapin kirjastojen yhdessä jakama palkinto ansioituneelle Lappi-aiheiselle kotimaiselle, suomenkieliselle teokselle. Palkinnolla palkitaan aikuisten kaunokirjallinen teos. Palkinnolla kirjastot haluavat nostaa esille laadukasta Lapin kirjallisuutta ja se jaetaan joka toinen vuosi. Palkinnon suuruus on 2000 euroa ja yleisöäänestyksen suosikki saa 500 euroa.

Everstinna - kirjan kansikuva Alisa - kirjan kansikuva

Lisätietoja:
Kirjasampo: Lappi-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat 2019
Lappi-kirjallisuuspalkinto

Katja Kyllönen / Sivupiiri