Spiderwickin kronikat : kirjat I-V

Tyyppi

kokoomateokset
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus


Gracen perheen isä ja äiti ovat eronneet, ja lapsilla on edessä muutto äidin kanssa outoon Lukkivyöryn kartanoon. Ero on ottanut koville kaikilla, mutta erityisesti Jared on hankaluuksissa. Hän on tapellut koulussa, eikä tunnu pystyvän hallitsemaan vihaansa. Kaksoisveli Simon keskittyy hoitamaan kaikenlaisia eläimiä, ja isosisko Mallorylla on rakas miekkailu-harrastuksensa apunaan.

Lukkivyöryn - Spiderwickin - kartano osoittautuu ulkonäköäänkin kummallisemmaksi, kun Jared löytää sieltä tontun pesän. Asukas ei ole suinkaan ystävällismielinen, vaan mitä pahanilkisin ja välillä suorastaan vaarallinen ronttu! Äiti ei ota lasten kertomuksia kuuleviin korviinsa, eivätkä sisaruksetkaan tahdo uskoa poikaa. Jaredia pidetään syyllisenä kaikkiin tuhotöihin.

Kun lapset löytävät ullakkokamarista pelottavan Arthur Spiderwickin luonto-oppaan, alkaa vyyhti vähitellen keriytyä auki, mutta ei suinkaan parempaan suuntaan… Sisarukset saavat itselleen voiman, jonka avulla he pystyvät havainnoimaan keijujen taikamaailmaa, ja siellä valmistellaan sotaa. Pelottava, paholaismainen Mulgarat aikoo valloittaa maailman, ja on valmis värväämään kaikki otukset avukseen. Vain tutkimalla historiaansa ja etsimällä suvun vanhimman jäsenen voivat Gracen lapset taistella vastaan.

Spiderwickin kronikat on julkaistu aiemmin yksittäisinä kirjoina, jotka ovat mukavan lyhyitä - mutta jättävät lukijaparan aina keskelle jännittävää kohtausta. Yksissä kansissa ahmiminen käy sujuvasti, eikä kirjan paksuus lannista Harry Potter-faneja, jotka saavat tästä fantasiaseikkailusta roimasti viihdykettä.

Kirjan maailma jakautuu periaatteessa hyvään ja pahaan, mutta monissa otuksissa - ihmiset mukaan luettuina - on piirteitä molemmista. Pienimmille lukijoille toiminta, jännitys ja moraalinen ambivalenssi voivat sekoittua turhankin jännittäväksi keitokseksi. Elokuvissa parhaillaan pyörivä Spiderwickin kronikat on kielletty alle 11-vuotiailta.

Fanien kannattaa tutustua myös ”alkuperäiseen Arthur Spiderwickin luonto-oppaaseen”, jossa esitellään sivukaupalla outoja otuksia mahtavine kuvineen.
(Reetta Saine / Sivupiiri)Suositun nuorten fantasiasarjan alkuperäiset osat yhteisniteenä.

Kielletty kirja – äkkiä sulje,
hyllyyn laita – pois jo kulje!Kaksoisveljet Jared ja Simon Grace muuttavat yhdessä äitinsä ja isosiskonsa Malloryn kanssa eriskummalliseen Spiderwickin eli Lukkivyöryn kartanoon. Kukaan heistä ei vain voi aavistaakaan, millaisia salaisuuksia taloon kätkeytyy.

Oudot tapahtumat johdattavat Jaredin tutkimaan taloa tarkemmin. Kokonainen salattu maailma avautuu, kun lapset saavat käsiinsä kirjan nimeltä Arthur Spiderwickin luonto-opas – ihmeellinen maailma ympärillämme.

Merkilliset olennot keijuista ja haltijoista lohikäärmeisiin, peikkoihin ja jättiläisiin ovat totta, mutta vain harvoilla on tilaisuus nähdä niitä. Kun Gracen sisarukset astuvat syvemmälle niiden outoon elämään, näkymätön vaara muuttuu yhtäkkiä todelliseksi...

Tähän kirjaan on koottu Spiderwickin kronikoiden viisi ensimmäistä osaa, joihin perustuu myös samanniminen elokuva.

(WSOY)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

605

Kustantaja

Kääntäjä

Sarjamerkintä