Rauhallinen Erkki harrastaa

Tyyppi

kuvakirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Erkki on pikkupoika, joka puhuu vain kun on asiaa. Hän ei juokse ja riehu, vaan istuu mieluummin nurmikolla tarkkailemassa perhosia. Äidin ja isän mielestä Erkillä pitäisi olla joku kehittävä harrastus, mutta sen paremmin jalkapallo kuin korkeushyppykään eivät Erkin mielestä vedä vertoja rauhalliselle perhosten tutkimiselle.

Kun Erkki sitten vihdoin kiinnostuu joulutorttujen leipomisesta, ei innolle tule loppua, vaan torttuja leivotaan vielä laskiaisenakin. Hillitäkseen Erkin joulutorttuintoa vanhemmat vievät pojan hiihtoretkelle. Tasaisella maalla on leppoisaa hiihdellä, mutta kuinka käykään, kun Erkki vahingossa laskettelee kohti pahamaineista Paholaisenkourua…

(Johanna Nurminen/Okariino)

- - -

Rauhallinen Erkki on maalaistalon poika. Hän on tyytyväinen elämäänsä. Hän ei kuitenkaan harrasta mitään, istuu vain nurmella ja katsoo perhosta.
- Isä, äiti sanoo. - Erkki on nyt katsellut tunnin perhosta.
- Erkki on kiinnostunut perhosista, sanoo isä. - Eikös se ole hyvä asia?
- Minä en ole ihan varma, äiti sanoo. - Moni lapsi ehtii tehdä tunnin aikana vaikka mitä, hypätä narua, käydä uimassa, poimia marjoja, syödä jäätelöannoksen ja pelata jalkapalloa. Erkki ei ehdi tehdä mitään. Hän on aivan liian rauhallinen.

- Älä enää katsele sitä perhosta, äiti sanoo.
Erkki näyttää hämmästyneeltä.
- Miksen?
- Se ei ole kehittävää.
- Miksei?
- Se ei kehitä notkeutta, lihaksia eikä sorminäppäryyttä. Kesällä pitää pyöräillä, uida, kiipeillä, pelata sulkapalloa ja krokettia.
- Miksi? Erkki kysyy.
- Koska se on hauskaa, sanoo äiti.
- Minulla on hauskaa perhosen kanssa, sanoo Erkki.
- Ei voi olla, äiti hermostuu. - Eihän perhonen ole yhtään mitään!
- Miksei?
- Sen kanssa ei voi tehdä mitään!
- Voipas, sanoo Erkki ja jatkaa perhosen tuijottamista.
Isä ja äiti yrittävät aktivoida Erkkiä pelaamaan jalkapalloa, hyppäämään korkeutta ja nikkaroimaan. Mutta Erkki innostuu vain joulutorttujen leivonnasta. Vanhemmat myhäilevät iloisina: Erkillä on lopulta harrastus. Kun torttujen leivonta jatkuu vielä laskiaisenakin, isä ja äiti hermostuvat ja vievät Erkin hiihtoladulle. Aluksi Erkki pelkää korkeita mäkiä, mutta sattuman ansioista liukuukin kaikkien kyläläisten pelkäämään Paholaisenkouruun .
Onko Erkki lopulta löytänyt harrastuksen?

(Tammi)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

29