Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Jälkipeli

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922-88 (vuosina 1908-21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.
Teoksen kuvailutiedot
Ilmestynyt numerossa
7/1966
Teosarvio
Viime vuosina ovat eräät kirjailijat pohtineet tavallisen nykyihmisen tilaa katkaisemalla heidän tavanmukaisen elämänkulkunsa ja työntämällä heidät murrokseen, jossa täytyy heittää jotakin pois. Matti Kantolan sympaattinen esikoisromaani liittyy tähän yleisen lukuharrastuksenkin kannalta selkeään ryhmään. Erikoisvivahteen Jälkipeli saa siitä, että päähenkilö on jalkapalloilija; Kantola huomioikin jalkapalloilijan sisäisen jännityksen ohella urheiluun liittyvää kaupankäyntiä, joka tiedetään, mutta josta ei paljon puhuta. Päähenkilön avioliitto on heikko ja yksinäisenä hän pysyy myös romaanin ajan lapsuudentoverien, ryyppyveikkojen ja naisten parissa. Valpas Kantola väistää haikailun kuvauksen pirteydellä, ilmaisun täsmällisyydellä ja silloin tällöin myös leikinlaskulla. Kantola on varovainen, mutta osaa sen, minkä yrittää.