Runeberg, Carolina

Kuvatiedoston lataaminen

Kirjailijan muu nimi

C-a R-g
Runeberg, Ulrika Carolina

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Kuolinaika

Kuolinpaikkakunta

Luottamustehtävät ja jäsenyydet

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Elämäkertatietoa

Ulrika Carolina Runeberg (1808-1891) oli yksi J.L. Runebergin kolmesta sisaresta. Yhdessä Matilda-sisarensa kanssa Carolina oli pitänyt pienten lasten koulua ensin Pietarsaaressa, josta he vanhempien kuoltua muuttivat veljensä luo Helsinkiin. Koulunpito jatkui pääkaupungissa myös sen jälkeen, kun veli oli jo siirtynyt Porvooseen.

J.L. Runebergin lähipiirissä, mm. Lauantaiseurassa, oli useita naisia, jotka harrastivat kirjoittamista. Monet kuitenkin julkaisivat runojaan vasta vuosisadan toisella puoliskolla, suuren esikuvansa tuotannon alkaessa ehtyä. Carolina Runebergin kokoelma Små diktförsök ilmestyi v. 1855. Tapaus oli sikäli poikkeuksellinen, että tekijä uskalsi paljastaa oikean nimensä piiloutumatta nimimerkin tai pelkkien alkukirjainten taakse, kuten naiskirjailijoiden tapa oli siihen asti ollut.

Kokoelma sisältää 25 runoa. Ne eivät ole ajalle tyypillisiä herkkiä naisten runoja, vaan arkisia ja humoristisia. Kokoelma jäi Carolina Runebergin ainoaksi, mutta hän julkaisi myöhemmin tuotantoaan lehdissä ja kalentereissa käyttäen mm. nimimerkkiä C-a R-g.

Lähteet:
Biograafisia tietoja Suomen naisista eri työaloilla. Helsinki 1896.
Sain roolin johon en mahdu". Suomalaisen naiskirjallisuuden linjoja. Toim. Maria-Liisa Nevala. Helsinki 1989.
Tuulio, Tyyni: Fredrikan Suomi. Esseitä viime vuosisadan naisista. Porvoo 1979.

Saran unohdetut sisaret. Oulun kaupunginkirjasto. 1990.