Vladimir Iljitsh Lenin

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

5/1970

Teosarvio

Majakovski, Vladimir: Vladimir Iljits Lenin.

Tämä laaja runoelma oli Majakovskille kenties tärkein työ: hän joutui Leninin kuoltua määrittämään lopullisen suhteensa vallankumoukseen ja runoilijan asemaansa siinä. Vaikka Lenin ei ikinä ymmärtänyt Majakovskia niin tämä ymmärsi Leniniä, työstä tulikin ennen kaikkea runoelma vallankumouksesta ja vasta toissijaisesti sen tiennäyttäjästä Leninistä.
Mahtavien episodien tarttuvalla rytmillä Majakovski vyöryttää esiin feodaalisen Venäjän ja sen maaperästä vähitellen versoavat uudet aatteet ja niiden mukaiset tapahtumat. Leninistä kasvaa uuden aikakauden symboli, jonka merkitys ei hänen kuolemansakaan jälkeen vähene. Kollektiivi jatkaa vaikka sen kokoaja onkin poissa. Runoelma on juuri sitä mitä nuori Neuvostoliitto kaipasi, valitettavasti sen kirjoittajaa ei kauan enää tarvittu. Suomennos tuntuu erinomaiselta, jotkin ajatushämäryydet olivat jo ehkä Majakovskilla. Näin Leninin juhlavuonna toivoisi kirjastojenkin kiinnostuvan.