Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Sebastian

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Sebastian on pieni käärö huoneen nurkassa. Pelkää avata silmiään, paljastaa korviaan. Päätä särkee. Joskus äänet tulevat pimeän sisään, ja silloin kipu on niin kova, että tuskan kyyneleet tulvahtavat poskipäille.

Johan on poika, jolta odotetaan paljon. Suomenruotsalainen yrittäjäperhe haluaa Johanin täyttävän odotukset varsinkin kun vanhempi veli kapinoi vastaan.

Johan onkin veljeään pehmeämpi ja tehnyt aina vanhempien toiveiden mukaan. Nyt edessä on ylioppilaskirjoitukset, joilta odotetaan paljon. Sen jälkeen pääsykokeet ja tie kohti yliopisto-opintoja. Johanin elämä on valmiiksi viitoitettu.

Johan hautautuu omaan huoneeseensa, eikä äiti uskalla sinne enää mennä. Isän mielestä Johan pelleilee, pelottelee ja hermostuttaa tarkoituksella äitiä. Mutta Johan ei tee sitä tahallaan, ärsyttääkseen, vaan hän on yhtä ymmällään olostaan kuin äiti.

Johan kuulee ääniä, jotka pelottavat. Hän painaa pipon syvälle päähänsä ja haluaa unohtaa kaiken, niin vanhempien kuin suvun odotukset sekä äänet, jotka käskevät. Ne äänet tulevat jostain Johanin pään sisältä, eikä niitä voi vaientaa. Johan antaa äänelle nimen Sebastian.

Tarina voisi valitettavasti vain olla totta. Niin paljon odotuksia, niin paljon asioita, joita täytyisi tehdä toisten odotusten mukaan. Siihen voi sairastua.
Varoitus: kirja on ahdistava!

(arjamaaria / Sivupiiri)

- - -

Sebastian kuvaa koulukiusatun ja vanhempien lämpöä ja todellista tukea vaille jääneen nuorukaisen mielen murtumista ja ajautumista yhä syvemmälle omaan, muilta suljettuun maailmaansa.

Johan elää suurien paineiden alla. Abivuosi on meneillään, perhe odottaa kuopuksen selvittävän ylioppilaskirjoituksen loistokkain, vähintään kuuden ällän paperein. Johan on elänyt tunnekylmän perheensä odotusten mukaan koko ikänsä eivätkä vanhemmat ole huomanneet kysyä mitä poika itse haluaa, mitä hän haluaisi tehdä ja opiskella ja haluaisiko hän todellakin siirtyä tulevaisuudessa suomenruotsalaisen sukufirman johtoon. Johan on tottunut täyttämään vanhempiensa odotukset, mutta nyt joku tuntematon, joka kutsuu itseään Sebastianiksi, on alkanut kyseenalaistaa hänen ratkaisujaan. Kuka Sebastian on ja miksi hän haastaa Johanin mielipiteet ja sysii häntä jatkuvasti eläinkaupan ikkunan eteen?

(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kustantaja

Kieli