Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Käppi, Pekka

Koulutus tai tutkinto
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Maakunta-alue
Elämäkertatietoa
Pekka Käppi oli Jyväskylän koulutoimenjohtaja. Hän osallistui peruskoulun kehittämiseen sen alku- ja kasvuvuosina, ja hän kehitti Jyväskylän ja sen ympäristön lukioita. Hänellä oli tuolloin harvinainen näkemys toisen asteen koulutuksesta kokonaisuutena. Käpille kertyi puheenjohtajuuksia ja monia muita järjestötehtäviä kunnallisissa toimikunnissa, johtokunnissa ja liittohallituksissa, ja hän oli Akavan Erityisalojen Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja. Koulutukseltaan hän oli kasvatustieteen lisensiaatti.

Käpin elämä kulki kirjasta kirjaan. Hän luki paljon, ja hänen suosikkejaan olivat mm. Eino Leino ja Tagore. Käpin kirjoittama Minusta tulee päärly - kertomus 1930-luvun Paanajärven tytön taipaleesta 1950-luvun terveyssisareksi kertoo hänen vaimonsa tien. Kirja Sukukertomus Käppi: viisisataa vuotta Vuoksessa, kauan Kiviniemessä syntyi kiinnostuksesta omiin sukujuuriin.

Runojaan Käppi hioi vuosia ennen niiden julkaisemista. Viimeisenä elinvuotenaan hän kokosi ne kirjaksi Haipuvat ajatukset, joka kertoo elämän rikkauksista ja opetuksista. Runoissa puhuu ihmisen auttaja ja ymmärtäjä, jolle elämä oli koulua kehdosta hautaan. Käppi kirjoittaa puolisostaan, pojistaan ja lapsenlapsistaan. Rakkaus, toivo, välittäminen, rinnalla kulkeminen ja yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus eivät olleet Pekka Käpille vain sanoja.

Katriina Kajannes

Tekstinäyte
Juolahduksia

Kipinä! Hehkuos synkimpinäkin hetkinä!

Olet elämän arvoinen.
Älä hellitä sinä miljoonien vuosien
evoluution tulos.

Sinä
juuri Sinä
olet osaltasi ratkaisemassa
Suurta Arvoitusta - elämää.

Ilman rakkautta
ei jää mitään.
Raha
asema, auktoriteetti
ihmiset menevät.

[Haipuvat Ajatukset]