Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Planetaario

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922-88 (vuosina 1908-21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.
Teoksen kuvailutiedot
Ilmestynyt numerossa
4/1965
Teosarvio
Romaanin nimi viittaa kojeeseen, joka puolipyöreän tilan keskelle asetettuna projisoi sen kattoon tähtitaivaan tapahtumia ja taivaankappaleiden suhteita toisiinsa. Samaan tapaan keskeltä käsin romaani tarkkailee erilaisten perhesiteitten vuoksi lähekkäin olevien ihmisten keskinäisiä suhteita, jäsentymättömiä tunteita ja mielialoja, jotka vuoroin lähentävät vuoroin loitontavat heitä. Ulkoinen tapahtuminen on vähäistä. Nuori, pikkuporvarillisista piireistä lähtöisin oleva aviopari elää kummankin perheen henkisen ristivaikutuksen keskellä, jolloin anopin, apen ja tädin mielipiteillä on jokahetkinen heijastustuntuma nuorten keskinäisiin väleihin ja toisaalta taas heistä ulospäin. Aviomies haluaisi kiihkeästi irtautua porvarillisesta miljööstään ja liittyä taiteilijapiireihin, mistä käsin ihailtu kirjallinen ystävätär tuo oman ja edellisistä täysin poikkeavan vaikutuksensa. Romaanissa ei ikään kuin mitään anneta valmiina, ja se pakottaa lukijan aktiiviseksi, mikäli hän aikoo 'selviytyä'. Viileän älyllistä ja melko lohdutonta ihmissuhteitten erittelyä, ajattelua vaativaa ja vaikeasti ratkaistavaa romaanitaidetta, joka tuntuu irtoavan tekijän ehdottomasta sisäisestä aitoudesta käsin ja herättää siksi ihailua.