Kuusela, Salme

Kirjailijan muu nimi

Kuusela-Mäkinen, Salme
Mäkinen, Salme Esteri

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Luottamustehtävät ja jäsenyydet

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

kokoomateokset

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Kirjailijan omat sanat

Jääpähän minustakin jotain jäljelle.

ElämäkertatietoaSalme Kuusela on julkaissut useita teoksia. Niiden pohjana on nähty, koettu ja elämän koulussa opittu. Kuuselan teksti on sujuvaa, elämän makuista ja iloisena hersyvää.

Eläkkeelle jääminen vapautti aikaa ja voimia kirjoittamiseen. Toiminta Keski-Suomen Kynäri ry:ssä opasti runon viimeistelyä ja kirjan kokoamista. Kuuselan into riitti oman ryhmän perustamiseen, ja niin sai alkunsa Urpuset-kerho Eläkeliiton Jyväskylän yhdistyksessä.

Esikoisteos Piikanen pientareella kertoo keväästä, joka koittaa kaikilla elämänalueilla. Rohkeus kannattaa: rakkaus ja kirjoittaminen eivät ikää kysy. Kun tähkät käy keinuun sisältää runoja elämänkohtaloista ja jokaisen päivän mukanaan tuomasta voimasta.

Luottaen huomiseen sisältää tekstejä Kalle Ilmari Kuuselan elämän taipaleelta 1911–1983. Salme Kuusela palasi lyriikkaan kirjassa Aittani nurkalta, jossa rakkautta kuvataan lämpimästi ja välillä humoristisesti. Kuusela on julkaissut myös tarinakokoelman Joku rakas.

Salme Kuusela on omaääninen kirjoittaja, jonka teksti uudistuu kirja kirjalta. Hän välittää rehellisesti ikäihmisen tuntoja: kaipausta, läheisyyttä ja oman keskeneräisyyden hyväksymistä. Kuusela kirjoittaa luottamuksesta ja siitä, että ilo ja voima löytyvät yhä uudelleen.

Katriina Kajannes


Salme Mäkinen o.s. Kuusela, kirjoittaa nimellä Salme Kuusela, sävellyksissä nimellä Salme Kuusela-Mäkinen

Harrastukset:
kuorossa laulaminen
runon ja proosan kirjoittaminen
sanojen kirjoittaminen säveltäjille
käy katsomassa vanhuksia
lastenlapsien hoitaminen

Palkinnot:
Maaseudun Sivistysliiton myöntämä Alkio-mitali
Eläkeliiton kirjoituskilpailun 3. palkinto

Luottamustehtävät ja jäsenyydet:
Eläkeliiton Kirjoittaja Kilta
Eläkeliiton kirjoittajakerhon vetäjä
Laulukuoro Kimalaiset

"Olen kirjoittanut pikkutytöstä lähtien, vahinko vain, että ne ensimmäiset ovat matkan varrella hävinneet. Taisivat jäädä sinne kotivintille ja eihän sellaisia säilytetty kun tehtiin talossa korjauksia. Kirjoitin isälle rintamalle vuonna 1939, se lienee ensimmäinen kirjallinen työni. Jäätyäni eläkkeelle, mietin mitä teen. Tyhjentäessäni työpöytäni laatikkoa viimeisenä työpäivän iltana, vedin kaikki lippuset ja lappuset pieneen pahvilaatikkoon. Kotona tarkastelin niitä muistiinpanoja ja tyttäreni huikkasi, ettei saa hävittää. Lappuset sisälsivät kuulemiani sanoja, sanontoja jopa tarinan alkuja. Niistä syntyi ensimmäinen kirjani 'Piikanen pientareella' vuonna 2000. Sitten kirjoitin vanhempieni sotakirjeet mutta niiden painoon joutuminen kesti viisi vuotta. Tuo sota oli liian lähellä itseäni, sillä muistan sen ajan hyvin. Olen sisaruksistani ainoa, joka muistaa sen. Olen vanhin ja sodan syttyessä kolmivuotias.

Liityin Keski-Suomen Kynäreihin vuonna 1996 ja olin muutaman vuoden Kynärin hallituksessa. Liityin syksyllä 1996 Eläkeliittoon. Olin ensimmäisellä kirjoituskurssilla Ylitorniossa 1997. Perustin Eläkeliiton Jyväskylän yhdistykseen kirjoituskerhon Urpuset syksyllä 1997. Ja se toimii vieläkin. Olemme tuottaneet kolme yhteistä kirjaa ja kahdeksan henkilöä meistä on tuottanut omia kirjoja, jotkut useampiakin. Kuulun Eläkeliiton Kirjoitus Killan hallitukseen, joten kursseilla käyn edelleen. Tuotanto on tehty omakustanteina. Olemme myyjäisissä ja kirjamessuilla saaneet paljon lukijoita. Kirjoja on toimitettu kirjakauppoihin mutta myynti on niukkaa, emme kuulu julkkiksiin. Kirjastot ovat saaneet kirjoja. Markkinointi teettää työtä. Uusi harrastus: runokirjani on tavoittanut säveltäjät. Tänä syksynä on tullut uusia sävellyksiä jopa viikoittain. Nyt teen sitten runot jo ajatellen säveltäjää. En ole tarjonnut tekstejäni kustantajille. Kirja ja tuote on minun näköinen, kun teen sen kokonaan itse. Siinä mielessä hyväksyn kirjailijanimen. Kaikki ovat omaa tuotantoa jopa kirjan kannenkuvitys, suunnittelu yms. Jatkoakin on tulossa kun vain olisi aikaa enempi. Kirjoitukseni ovat Keski-Suomesta, omia ajatuksiani, kuulemiani, näkemiäni. Otan kantaa myös tehtyyn tai tekemättä jättämisiin lehtien palstoilla. Olen melko kaikkiruokainen, uteliaisuus auttaa oppimaan monipuolisesti uutta."

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Antologiat:
Siemensade : Kynärin runoryhmän antologia. Keski-Suomen kirjailijatalon julkaisuja 7. Keski-Suomen Kynäri : Lyrisijät 1998.
Elämänpuun lehtiä : runoja, ajatuksia, rukouksia (toimitustyö Anelma Summanen). Eläkeliitto 2000.
Urpusia. Kirjoittajakerho Urpuset 2000.
Ruusu ja rautaportti. Kirjoittajakerho 2005.
Pupillin raosta. Keski-suomen Kynäri 2006.
Syyskesän urpusia. Eläkeliiton Jyväskylän yhdistys 2008

Elämäkerrat, henkilöhistoria:
Kuusela, Kalle: Luottaen huomiseen : Kalle Ilmari Kuusela 3.3.1911 - 19.3.1983 (koonnut). Kirjavälitys Sateman 2006.

Muu tuotanto:
Joulutervehdys Kynttilöiden aikaan 2008.
Kirjoituksia eri sanomalehtiin
Tehnyt pieniä sketsejä, laulun sanoituksia yms.