Pajunen-Kivikäs, Terttu

On sama kuin

Kirjailijan muu nimi

Paprika

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Kuolinaika

Luottamustehtävät ja jäsenyydet

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

näytelmät

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

näytelmät

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

kokoomateokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Nimi

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

kokoomateokset

Muut teokset

Tyyppi

fyysinen teos

Tyyppi

fyysinen teos

Tyyppi

fyysinen teos

Elämäkertatietoa

Terttu Pajunen-Kivikäs oli jyväskyläläinen kirjailija, ohjaaja ja lausuntataiteilija. Hän kirjoitti nuorisoromaaneja ja näytelmiä sekä kokosi ja julkaisi valikoimia ja lukemistoja. Hän oli myös antologiakirjailija ja laulujen sanoittaja.

Terttu Pajunen-Kivikäs julkaisi useita nuorisoromaaneja, joissa opettavaisuus on taitavasti nivottu fantasiaan ja vauhdikkaaseen juoneen. Pajunen-Kivikkään henkilöhahmot ovat reippaita, ja he osaavat ottaa asiat omiin käsiinsä kaikkien parhaaksi.

Pajunen-Kivikkään kirjat poikkeavat edukseen monista aikalaisistaan. Tyttöromaanit olivat 1920–1940-luvulla yleisesti kliseistä, esimerkiksi nuorelle ruusunpunaiselle rakkaudelle tai kartanoromantiikalle perustuvaa viihdettä. Pajunen-Kivikäs toi nuorisokirjat lähemmäksi arkea ja monipuolisti niiden aiheita. Hänen kirjoissaan työläiskodin lapsellakin on oikeus koulunkäyntiin, ja nainen voi valita miehisenä pidetyn ammatin.

Tunnetuimpia Pajunen-Kivikkään tyttökirjoja onTätien Anna-Mari. Seikkailukertomus Jäniksenä avaruuslaivassa on nuorten scifiä. Kirjailijan satunäytelmiä ja aikuisten pienoisnäytelmiä esitettiin varsinkin 1940- ja 1950-luvulla.

Tampereen yliopiston kirjastossa on Pajunen-Kivikkään näytelmien käsikirjoituksia. Niihin kuuluvat esimerkiksi Rivi elämänkirjaan, joka on pienoisnäytelmä Z. Topelius vanhemman elämästä, pienoisnäytelmä Larin-Paraske ja kalevalainen satunäytelmä Metsän haltijoitten parissa.

Teatterin ja lausunnan alalla Pajunen-Kivikkään työ oli kauaskantoista. Saatuaan teatterityöhön pohjan Suomen kansallisteatterin teatterikoulussa Pajunen-Kivikäs näytteli, opetti lausuntaa ja ohjasi suurten yleisötapahtumien ohjelmanumeroita. Lisäksi hän johti Jyväskylän työväenteatteria ja perustamaansa lapsiteatteria. Hän perusti myös yhdistyksen Jyväskylän Sana-Sepot ja toimitti lausujille valikoimia, esimerkiksi Humoristista lausuntaohjelmistoa, Iloitse kanssani ja Larin-Kyöstin lyriikasta koostuvan Lausujan runoja.

Katriina Kajannes

Lähteitä ja viittauksia

Kotimaisia nuotenkirjaklassikoita 1. Toim. Ismo Loivamaa. BTJ Kirjastopalvelu, 2000.