Huoneistossa on eläimiä ja muita kirjoituksia

Tyyppi

kokoomateokset
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Pääosa kirjoituksista on ilmestynyt aiemmin Me naiset- ja Metro-lehdissä.
Runoilija on tirkistelijä. Hän pystyy paljastamaan sanan koko sen kolhossa konkreettisuudessa tai löytämään siitä suloutta, jonka sen kova merkitys kätkee.

Mikä on kirjailijan tehtävä? Millainen on uskottava runoilija? Miksi perinteiseen ravintoympyrään ei enää kannata uskoa? Miksi on niin vaikea kertoa tai muistaa hyviä vitsejä? Miten saada kuusivuotias tyttö hyväksymään, että on parempi laittaa oveen lappu jossa sanotaan että Huoneistossa on eläimiä kuin Kodissa on eläimiä.

Tomi Kontion kolumnit ovat hullunhauskoja tarinoita, poleemisia kiistakirjoituksia, sydämellisiä tunnustuksia ja avartavia sattumuksia arjen keskeltä. Kirjailijan arjen keskeyttävät esimerkiksi kadulla vastaan kävelevä päätön mies, kapakassa loputtomasti filosofoiva Keijo ja ovikelloa soittava teologi. Hiukan suurempi haaste on päästä yhdestä Lounais-Afrikan maasta toiseen aamuyöstä ilman passia ja viisumia.

Afrikan lisäksi kolumneissa matkataan Itä--Helsingissä, Ruotsissa, Hollannissa, Walesissa ja Kanarialla, kummastellaan, kyseenalaistetaan ja opitaan. Kontio selvittää mistä syntyy runoilijan inspiraatio, esittelee oman alkoholipoliittisen ohjelmansa ja perustelee tietokonepelien pelaamisen hyödyllisyyttä. Niin ikään hän toivoo tyttäriensä löytävän sopivia kapinoinnin kohteita juuri isänsä sukupolvelle tärkeistä asioista.

Kolumnit myös muistuttavat siitä miksi kesä ei ole kesä ilman rupia. Ja että ihminen voi nähdä enkeleitä silloin kuin vähiten odottaa, mutta eniten niitä tarvitsee. Ennen muuta Tomi Kontion tarinalliset kolumnit vahvistavat uskoa tarinoiden kertomisen tärkeyteen. Sillä tarinat kertovat meille keitä me olemme. ”Ennen en ajatellut, että äitini tarinoilla olisi ollut opetus. Ajattelin niitä vain muistoina. Nyt olen sitä mieltä, että kaikilla tarinoilla on opetus, kuka ne sitten kertookin.”
(Tammi)

Henkilöt, toimijat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

328

Kustantaja

Kieli