Lukic, Tuula

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

kuvakirjat

Tyyppi

kuvakirjat

Elämäkertatietoa

Tuula Lukic, os. Paasi, syntyi 21.5.1964 Helsingborgissa, Ruotsissa. Nykyinen kotipaikka on Porvoo.
Perhe: Aviomies keraamikko Srba Lukic ja kaksi lasta: Johanna (1991) ja Sara (1994).
Harrastaa lukemista.
Koulutus: Filosofian maisteri, Turun Yliopisto, 1994, pääaineena kulttuurihistoria, sivuaineina kulttuurimaantiede, tiedotusoppi ja englantilainen filologia.
Matkapalvelun linja, Keski-pohjanmaan opisto, 1984-85
Porvoon opas, 1999

"Viimeiset kymmenen vuotta olen työskennellyt Savilinnassa (Savilinna Yhtiö Oy), joka on keramiikan ja posliinin valmistukseen erikoistunut yritys Porvoossa. Kyseessä on perheyritys, ja kuten pienyrittäjillä yleensä, toimenkuva on laaja. Sivutöinä olen toiminut oppaana ja freelancertoimittajana".

Pohdintaa kirjailijantyöstä

Ensimmäinen kirjallinen työni?

"…oli Porvoon Keskuskoulun ensimmäisellä luokalla 1972 palkittu runo. Opettajani Reetta Kiiski jakoi jokaiselle kuvan, josta tuli kirjoittaa runonpätkä. Minä sain kuvan, jossa kaksi saapasjalkaista lasta hyppeli sateenvarjon suojissa niityllä, jolla käyskenteli vuohi."

"Kun sade alkaa
niin sateensuoja saa
nyt kylmää kuristaa.
Kun sade lakkaa
niin lapset ihailla saa
nyt maisemaa ja maailmaa.
Ja vesi kimaltaa
kun lapset katsoa saa
Ja saappaat on märät
kuin pässin pää. "

"Tästä tuotoksesta sain palkinnoksi Pekka Töpöhäntä ja kummitus –kirjan. Se oli ikimuistoinen hetki ja vaikutti siten, että ainekirjoituksesta tuli mieluisin oppiaineeni läpi kouluvuosien. Myöhemmin hankkiuduin kansalaisopiston kirjoittajakursseille. Aloin kirjoittaa satuja, joita luin omille lapsilleni ja siitä alkoi varsinainen "vakava" kirjoittaminen. En ole vielä ryhtynyt kirjailijaksi. Minä kirjoitan, koska rakastan kirjoittamista."

Miten kirjoitan?

"Kirjoitan aamun varhaisina tunteina noin puoleen päivään asti, ennen kuin mikään muu työasia ehtii sekoittaa ajatukset. Sadut syntyvät melko nopeasti. Ne siirtyvät tekstinä paperille kuvien kautta eli ikään kuin näen tapahtumat ja maisemat silmieni edessä. Kirjan lopullinen kuvitus on sitten asia aivan erikseen, koska minä en itse kuvita satujani. Kuvittaja on Aino-Maija Metsola Pornaisista."

Mitä haluan kirjailijatyölläni välittää lukijoille?

"Kirjoittamiseni ei ole kovin tietoista siinä vaiheessa, kun tekstiä alkaa tulla. Vasta muokkausvaiheessa voi hahmottaa punaisen langan, teeman. En siis voi sanoa, että haluan välittää lukijoilleni jotakin erityistä, koska lähtökohtaisesti en kirjoita lukijoille. Mutta uskon ja toivon, että teksteissäni on jotakin niin yleispätevää ja yleisinhimillistä, että joku lukija löytää niistä jotakin omakohtaista."

Jotakin omakohtaista

Mielikirjailijani?

"Mielikirjailijaa ei ole. Nuorempana ahmin Mika Waltarin historiallisia romaaneja. Nykyään pyrin lukemaan mahdollisimman monipuolisesti, mutta jos joku kirja ei parissakymmenessä sivussa kolahda, jätän sen sivuun."

Lempimusiikkiani?

"…tällä hetkellä: Robbie Williams ja Shakira (joka paikoin muistuttaa Pretendersiä). Kuuntelen ajoittain myös Abbaa, koska olin aikoinani fani ja keräsin kaikki äänilevyt."

Suosikkielokuvani?

"Ehdoton suosikkielokuva on "Kerran sotureita", 1990-luvun puolivälin elokuva Uudesta Seelannista. Kakkosena "Piano"."

Mitä pelkäsin pienenä?

Traktoreita, kauhakuormaajia ja tiejyriä.

Tärkeintä elämässä?

Tärkeintä elämässä on perhe

Mitä porvoolaisuus Sinulle merkitsee?

"Porvoolaisuus merkitsee minulle lapsuudenmaisemia, tuttua ympäristöä. Sillä on historiallinen perspektiivi kiinteästi tässä päivässä. Porvoolaisuus, ja miksei itäuusmaalaisuuskin, paljasti merkityksensä vasta, kun muutin opiskeluajaksi muualle. En tosin koskaan ajatellut muuttavani takaisin. Nyt olen taas asunut Porvoossa reilut kymmenen vuotta ja tärkeintä täällä on perhe, vanhemmat ja ystäväpiiri."
/Lähde: Itä-Uudenmaan kotiseutukirjailijat

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Porvoon taidetehdas - katsaus rakennuksen historiaan ja nykypäivään, (opas ´99 -koulutuksen kirjallinen harjoitustyö), 1999