Muurikainen, Martti

Kirjailijan muu nimi

Muurikainen, Martti Olavi

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

satukokoelmat

Tyyppi

satukokoelmat

Tyyppi

satukokoelmat

Tyyppi

satukokoelmat

Tyyppi

satukokoelmat

ElämäkertatietoaKirjailijaesittely

Martti Muurikainen on julkaissut lapsille satuja ja tarinoita ja aikuisille teoksen Hipaisuja. Lisäksi hän on avustanut useita lehtiä ja toimittanut joululehteä ja osallistunut opettajamatrikkelin toimittamiseen. Kristillisenä toimijana ja satukirjailijana Muurikainen muistuttaa lukijoita Sakari Topeliuksen ajatuksesta, että usko ja satu siirtävät vuoria.

Satuja ja tarinoita

Eläimet ja maaseutu ovat pääosassa Martti Muurikaisen satukirjoissa, jotka Anna-Mari Muurikainen on kuvittanut värikkäästi ja mielikuvituksellisesti.

Sadut ovat kuin vanhalta hyvältä ajalta, ja niissä on lisäksi ajankohtaisia aiheita. Mielikuvituksen ja seikkailun lomassa on asioita, joiden avulla lukija oppii uutta maantiedosta, kasveista ja eläimistä. Kirjat herättävät lapsessa kiinnostuksen lukemiseen, luontoon ja maaseutuun.

Kissankellometsässä tutustuttaa lukijan Kuokkalan kartanoon, jonka menneisyys ja nykyhetki välittyvät Harmaan Hiirulaisen, Pinseri-hevosen, Minervapöllön ja heidän ystäviensä kautta. Vanhalla puutarhurilla ja kartanon kummituksella on tarinoissa osansa. Kirjassa muistellaan kartanon aikaa synnytyslaitoksena.

Kenen varassa?

Hipaisuja sisältää eloisia tekstejä koetusta, pohdintaa kulttuuri- ja paikallishistoriasta ja selvittelyä uskonnollisesta kasvusta. Muurikainen kirjoittaa siitä, kenen varassa ihminen elää ja toimii. Muistikuvat lapsuudesta, nuoruudesta ja aikuistumisesta ovat värikkäitä, ja myös opettajuuden ja yhteiskunnallisen toiminnan vuosikymmenissä riittää kertomista.

Usko ja uskon tulkinta askarruttavat Muurikaista. Hän kertoo aktiivisuudestaan kristillisissä tilaisuuksissa, joissa papit ja maallikot toimivat yhdessä. Sanan ja rukouksen illat, parantumistapahtumat ja yhteydenpito samoin ajatteleviin on hänestä tärkeää. Ne auttavat huomaamaan, kenen varassa kaikki tapahtuu.

Katriina KajannesOpinnot: kansakoulun opettajaopinnot, Kajaanin seminaari 1962, auskultointi, aikuiskasvatuksen cum laude -opinnot

Luottamustehtävät ja jäsenyydet:
Suolahden musiikkileiri 1972 - 1987.
Raittiuden ystävien keskushallituksessa ja johtokunnassa 1960 - 1998.
Väestöliiton hallituksen jäsen 1972 - 1974.
Päijänne-liikkeen tiedottaja-sihteeri 1982 - 1985.
Laukaan kunnan ja seurakunnan
valtuustossa ja hallituksessa 1980-luvulla.

Palkinnot:
Laukaan kunnan kulttuuripalkinto.
Laukaan kunnan ympäristöpalkinto 1984.
Keski-Suomen lääninhallituksen ympäristöpalkinto 1989.
Kotiseutuneuvos 2008 (Laukaan kunnan ja Keski-Suomen ympäristökeskuksen hakema).

Harrastukset:
lukeminen, luonnonsuojelu ja musiikki.

"Minut sai ryhtymään kirjailijaksi osallistuminen seminaarin Joulukontti-lehden kilpailuun ja kriitikko Ilmari Havian kannustus. Ensimmäinen teokseni oli muistelma Hipaisuja, josta on 4. painos loppunut. Lisäksi olen kirjoittanut viisi lastenkirjaa. Kirjailijoita koen Veikko Huovisen läheisenä. Mielisäveltäjiäni ovat Bach, Beethoven, Brahms ja Sibelius."

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Muistelmat:
Viimeiset viisivuotiset : Kajaanin seminaarista 1962 valmistuneiden opettajien matrikkeli (toimituskunnan jäsen). Kajaanin seminaarista 1962 valmistuneet opettajat 2003.

Muu tuotanto:
Toiminut päätoimittajana Keskisuomalaisen Jouluviestissä vuosina 1966-1968.
Avustanut Keskisuomalaista, Pellervoa, paikallislehtiä ja aikauslehtiä 1960 - 200 sekä tehnyt artikkeleita pyydettyihin julkaisuihin.