Tietoisuus, tekoäly ja robotit

Tyyppi

tietokirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Mitä on tietoisuus?
Pitäisikö robottien olla tietoisia?
Mistä on kyse tekoälyssä, joka kehittyy ympärillämme nopeammin kuin ymmärrämme?

Tietoisuus on ihmismielen suurin mysteeri. Tekoäly yrittää jäljitellä ihmisen ajattelua, kognitiota, mutta ovatko koneet aidosti älykkäitä tai tietoisia? Tietoisuus, tekoäly ja robotit kuljettaa lukijan viihdyttävästi tekoälyn alkuvaiheista kohti sen vääjäämätöntä päätepistettä, perustavanlaatuista mullistusta eli singulariteettia. Samalla kirja antaa tietoisuuden mysteerille oman perustellun selityksen ja kertoo myös, miksi aiemmat selitykset eivät ole toimineet. Tietoisuutta ei voida lopullisesti ymmärtää, ennen kuin se osataan luoda keinotekoisesti.

Mutta millainen on tekoälyn singulariteetti, ja milloin se tulee? Miten se vaikuttaa yhteiskuntaan ja ihmiseen? Kirjan antama vastaus yllättää ja ahdistaa.

Pentti O. A. Haikonen on tekniikan tohtori ja Illinoisin yliopiston adjunct professor. Aiemmin hän on kirjoittanut tekoälystä ja konetietoisuudesta kirjat The Cognitive Approach to Conscious Machines (Imprint Academic 2003), Robot Brains (Wiley 2007) ja Consciousness and Robot Sentience (World Scientific 2012). Hän on myös suunnitellut ja rakentanut pienen, puhtaasti neuroverkkoihin perustuvan robotin XCR-1:n, joka on esiintynyt Discovery Science Channelin sarjassa Through the Wormhole with Morgan Freeman.

Kirjaa täydentävät Pete Haikosen kiehtovat Anima Machina -kuvat.

(Art House)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

295

Kustantaja

Kieli