Virtapohja, Kalle

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

Kuva: Kameraseura

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Luottamustehtävät ja jäsenyydet

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Kirjailijan omat sanat

Pidän jääkiekkovalmentaja Curre Lindströmin sloganista: "Lite bättre!" Aina voi tehdä vähän paremmin. Siihen pitää pyrkiä.

Elämäkertatietoa

Olen kokenut toimittaja, ja urheilun kanssa olen ollut tekemisissä koko ikäni. Ensimmäisen kirjani kirjoitin vuonna 1995. Viime vuodet olen vallan keskittynyt kirjojen tekemiseen. Minulle on tyypillistä syvällinen syiden ja seurausten pohtiminen. Paavo Nurmen elämäkerran kirjoittaminen taisi alkaa alitajuisesti jo silloin, kun kuuntelin pikku poikana isoisäni kertomuksia Paavosta. En usko, että kukaan nykykirjailija on tutkinut Nurmea yhtä tarkasti kuin minä. Minäkin halusin nuorena kestävyysjuoksijaksi ja juoksinkin 800 metriä nopeammin kuin Paavo Nurmi. Rakastan historiaa. Urheilu alkoi kehittyä 1800-luvulla ja kasvoi maailmanlaajuiseksi liikkeeksi 1900-luvulla. Urheilun voima näkyy esimerkiksi siinä, kuinka Urho Kekkosesta kasvoi urheilun avulla, urheilusta voimaa ammentaen, tasavallan presidentti.

Myönnettyjä palkintoja:

Sijoituin kolmanneksi vuonna 1985 Suomen Urheiluliiton kirjoituskilpailussa otsikolla "Onko urheilu kulttuuria?" Palkinnot jaettiin Kalevan Kisojen yhteydessä. 1990-luvulla sain kunniamaininnan Paavo Nurmen 100-vuotisjuhlavuoden kirjoituskilpailussa.

Luottamustehtäviä ja jäsenyyksiä:

Suomen Tietokirjailijat, jäsen
Suomen Tiedetoimittajat, jäsen
Urheilutoimittajain Liiton puheenjohtaja
Suomen Urheiluhistoriallisen seuran hallituksen jäsen

Koulutukset ja tutkinnot:

FT, LiTM

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Kirjoitan Aamulenkki-blogia (aamulenkki.blogspot.fi) ja Paavo Nurmen elämäkertaa tehdessäni perustin sille oman blogin paavonurmiaamulenkilla.blogspot.fi

Tekstinäyte

Suomen konsulaatista sähkötettiin 24.10. ulkoministeriöön hälyttävästä tilanteesta ja yritettiin vielä tätä kautta saada Nurmi tulemaan Milanoon: "Nurmen lupauduttua Milanoon 28. päiväksi sitä suuresti reklamoitu. Hänen nyt kieltäydyttyä vaikutus erittäin huono. Hartaasti toivotaan hänen saapuvan. Pyydän tekemään kaikkenne, mutta jos mahdotonta enää ehtiä, ilmoittakaa millä valtuuksilla joku puolalainen Nurmen edustajana tehnyt kirjallisen sopimuksen hänen tulostaan. Pyydämme pikasähkettä, selityksiä, millä puolustautua."
Tilanne oli Suomen maineen kannalta todella kiusallinen. Niinpä vastaussähkeen jakelussa oli Suomen valtakunnan korkein poliittinen johto: tasavallan presidentti, pääministeri, ministeri sekä kansliapäälliköt poliittiselta osastolta ja sanomalehtiosastosta. (Kalle Virtapohja: Mies josta tehtiin patsas. Paavo Nurmen ennätykset, maine ja perintö. Docendo 2017, s. 160.)