Pöykkö, Elina

Kirjailijan muu nimi

Bonelius, Elina

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

satukokoelmat

Elämäkertatietoa

Elina Pöykkö on nuorisokirjailija, joka on kirjoittanut Keskisuomalaiseen suuren määrän taide-esittelyjä ja arvosteluja. Taiteentutkijana hän käyttää useimmiten nykyistä nimeään, joka on Bonelius.

Nuorisokirjallisuus monipuolistui Elina Pöykön ja muiden 1980- ja 1990-lukujen taitteessa aloittaneiden kirjailijoiden ansiosta. Lajityypit uudistuivat, ja fantasia ja arki yhdistyivät kiinnostavasti. Kansanperinteestä, myyteistä ja historiasta olevat ainekset esiintyivät rinnakkain sosiaalisen kritiikin kanssa. Satufantasioissa ja allegorisissa saturomaaneissa oli myös säikeitä ajan ja yhteiskunnan ongelmista.

Satu ja arki kulkevat rinnan Pöykön nuorisokirjoissa. Sadun lumo on voitolla, vaikka kipeitäkin asioita tulee esiin. Luonnonsuojelua, maaltapakoa, kulttuurin kulissimaisuutta, konsensusyhteiskuntaa ja viihteellistymistä lähestytään lapsen ja nuoren kannalta. Pöykkö puolustaa kirjoissaan lämpimiä ihmissuhteita ja rikasta, humanistista kulttuuria. Hän arvostaa luonnonmukaista elämäntapaa ja persoonallisia, sisäisen äänen ohjaamia ratkaisuja. Hänen kirjoissaan henkilöille kuuluu oikeus toteuttaa itseään.

Pöykön henkilöhahmoja ovat mm. koululaiset, opettaja, poliisi, kotitonttu ja kummitus. Fantasiakertomukselle ominaisesti tonttu ja kummitus lähestyvät vain niille avoimia henkilöitä.

Toffy-herra ja Lauri, nuorisoromaanin nimihenkilöt, ovat eriskummalliset ystävykset. Koulupoika ja erakoitunut vanhaherra näkevät elämänilmiöt eri kannalta kuin muut ja arvostavat muiden väheksymiä asioita. He ovat satumaailman anarkisteja, jotka vähät välittävät yleisestä mielipiteestä: ”Me saamme olla juuri niin epäsosiaalisia kuin meitä huvittaa!” Kirjassa kerrotaan eri tyylikausista ja tehdään aikamatkoja. Tietoa taiteesta ja kulttuurista on runsaasti, mikä on kirjailijan kannanotto taideaineiden vähäiseen kouluopetukseen.

Siiri ja kummitussohva puolustaa lasta ja tonttua, kun se asettuu määräilemistä ja sääntöjä vastaan. Ihmeelliset asiat ovat lapselle ja lapsenmieliselle tavallisia ja tavalliset asiat ihmeellisiä.

Elina Pöykön/Boneliuksen taideaiheiset artikkelit ja tutkielmat ovat henkeviä ja asiantuntevia. Hän on kirjoittanut erityisesti keskisuomalaisesta rakennustaiteesta, Tuusulan rantatiestä ja Tove Janssonista.

Katriina Kajannes

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Tietokirjallisuus:
Taru ja totuus = Saga och sanning / toimittaneet Elina Pöykkö ja Märtha Norrback. Topelius-seuran julkaisuja 3. Topelius-seura 2008.