Aron raivaajat

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.
Aikalaisarvio 1 | Aikalaisarvio 2

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

1/1961

Teosarvio

Gremjatši Login kasakkakylään Donin varrella saapuu tammikuussa 1930 puolueen lähettämänä viilari Davilov järjestämään kylän siirtymistä kollektiivitalouteen. Kyliin väestö joutuu kuohumistilaan, sillä mielipiteet uudesta järjestelmästä käyvät ristiin aina sen mukaan, mitä kukin pitää itselleen edullisena. Kulakit ja ns. keskivarakkaat vastustavat kiivaasti omaisuuden tasoittamista, eikä edes köyhä väestönosa yksimielisesti uskalla tunnustautua' sen puolelle. Toisaalta on tietenkin myös joukko ns. uudistusmielisiä, jotka liittyvät Davidoviin tämän ryhtyessä päättävästi kollektivisointia toteuttamaan. Kylässä samaan aikaan piileskelevä, vasta vallankumousta suunnitteleva ryhmä lisää henkistä sekasortoa, joka murrosilmiöiden luonteen mukaan jopa leimahtaa yksityisiksi väkivallan teoiksi ja raakamaisuuksiksi. Ensimmäisen osan päättyessä kollektivisointi on joka tapauksessa pääpiirteissään toteutettu. Tämä osa on värikäs, liikkuva ja dramaattinen, sillä Šolohov on laadultaan väkevien vastakohtien ja murrosilmiöiden kuvaaja.
Laajan teoksen toinen osa on ilmestynyt lähes kolmekymmenvuotisen tauon jälkeen, mikä osoittanee joko jatkamisen haluttomuutta tai aiheen muovautumisen väkinäisyyttä. Gremjatši Login kolhoosikylän mukautuminen järjestelmään, rauhanomainen elämän vakiinnuttaminen ja tasoittuminen ei näytäkään olevan Šolohovin kirjailijalaatua innoittava eikä hänelle soveltuva teema, sillä tietystä osaamisestaan huolimatta tämä toinen kirja on merkittävän kirjailijan työksi laimea ja heikentää jopa teoksen kokonaisarvoa. Tuntuu miltei siltä, että hän silkasta tympääntymisestä aiheeseensa hävittää kirjan lopussa sekä molemmat päähenkilöt että näiden vasta voimat päästäkseen lopullisesti irti teemasta, joka on ammentanut voimansa tyhjiin. Tietenkin ”Aron raivaajat” on kirjastoihin kelvollinen ja jopa suositeltava, mutta "Hiljaa virtaa Donin" loistoa, värikkyyttä ja voimaa siinä ei ole.