Lehto, Pentti Olavi

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Kirjailijan omat sanat

Pentti Olavi Lehto, Karjalan Johanneksen pakolaisperheen nuorin lapsi, on pilapiirtäjä, joka syntyi Turussa 1946 ja muutti Tukholmaan 1970.
Turun Päivälehteen hän lähetti viikottain poliittisia satiirikirjoituksia ja samalla kuvitti ne. Tukholmassa hän kuvitti aikuisopetuksen oppikirjoja mm. työympäristökysymyksistä Brevskolanille. Hän toimi myöhemmin filmituottajana samoilla aihealueilla Brevskolanissa.
Vuonna 1979 hänet palkattiin Ruotsin Ammattijärjestö LO:n tiedotussiheeriksi siirtolais- ja pakolaisasioissa ja hän oli vastaava toimittaja AY-lehdelle, jota julkaistiin englanniksi, kreikaksi, serbokroatiaksi, turkiksi, espanjaksi ja arabiaksi.
Myöhemmin han vastasi LO:n EU-kampanjasta, jolloin myös monia hänen pilapiirroksiaan julkaistiin eri yhteyksissä.
Vuonna 1970 hän kuvitti poliittisen satiirikirjan Sampo, joka julkaistiin Ruotsin Suomalaisten Keskusliiton toimesta.
Vuonna 1995 hänet palkattiin Ruotsin Sähköliiton lehden vastaavaksi toimittajaksi ja hänen pilapiirroksiaan julkaistiin lehden joka numerossa.
Pentti Lehto jäi eläkkeelle 2011, mutta ei ole jättänyt penseleitään kuivumaan. Taideteoksia hän maalaa harva se päivä. Yksi hänen graafisista tauluistaan ”Koivut” nr 1/100 on presidentti Martti Ahtisaaren kesämökillä…

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Sampo; piirrokset Pentti Olavi Lehto; tekstit Veli Lehto; ruotsinkieliset tekstit Lena Höijer. Finn-kirja, Libris, Spånga 1979