Reilusti skitso : Kalevi Rinteen elämä

Tyyppi

tietokirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Reilusti skitso on rehellinen, kipeä ja runollisen kaunis kuvaus Kalevi Rinteestä, joka on sairastanut skitsofreniaa, selvinnyt hengissä monesta itsemurhayrityksestä, eikä ole koskaan salaillut sairauttaan.

Millaisia ovat harhat? Miten niiden kanssa voi tulla toimeen? Miten lääkkeet vaikuttavat? Auttaako terapia? Mitä ihmissuhteet ja rakkaus merkitsevät? Saamme vastauksia tätä pelättyä ja salaperäistä sairautta koskeviin kysymyksiin kokijan näkökulmasta.

Kirja on myös juonellinen jännitystarina, jossa kerrotaan Kalevin lapsuuden seikkailuista, pettymyksistä, opiskelusta, rakkaudesta ja siitä, miten hän menettää elämänsä tärkeimmän ihmisen.

Kalevi Rinne antaa myös palautetta suomalaisille lääkäreille ja hoitohenkilökunnalle. Hän uskoo, että vainoharhainen yhteiskunta synnyttää vainoharhaisuutta. Sairauteen liittyvä leimautuminen ja salailun tarve on vahingollista toipuvalle.

Psykiatrisissa sairaaloissa potilaitten kohtelu saattaa olla ala-arvoista eikä henkilökohtaista keskusteluapua juurikaan löydy. Psykiatriset potilaat tulevat usein yhteiskunnan köyhimpien joukosta. Pieni eläke syrjäyttää. Lääkkeitä määrätään summittaisesti ja ne invalidisoivat.

Reilusti skitso ei silti ole synkkä. Kalevin elämän kantavina voimina ovat olleet rakkaus ja usko sekä kyky kokea kauneutta ja kuvata sitä. Ihminen on enemmän kuin sairautensa.

Heini Saraste on aikakauslehtitoimittaja, tiedottaja ja kirjailija. Kalevi Rinne on paitsi skitsofreenikko, myös lääketieteen kandidaatti ja korkeatasoinen harrastelijamaalari. Reilusti skitso on syntynyt Heinin ja Kalevin 25 vuoden syvän ja luottamuksellisen ystävyyden pohjalta.

”Elämä on elettäväksi annettu, ei paettavaksi.”

(Into)

Kirjallisuudenlaji

Päähenkilöt

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

180