Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kiljusen herrasväki partiolaisina

Kokoteksti
Linkki vie kokotekstiin Kirjasammon ulkopuolelle.

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Juonitiivistelmä:

Kiljusen herrasväestä kertovassa viidennessä kirjassa Kiljuset päättävät ruveta partiolaisiksi. Kiljusten into auttaa ihmisiä tosin aiheuttaa pikemminkin haittaa tai johtaa uusiin kommelluksiin.

Ensimmäisessä luvussa (Kiljuset päättävät ruveta partiolaisiksi ja auttaa kaikkia ihmisiä) Kiljuset auttavat eukkoa nauriintaimien istuttamisessa.

Toisessa luvussa (Kiljuset keksivät uuden merkkikielen) he keksivät uuden merkkikielen, josta kyläläisetkin ilahtuvat, mutta, joka saa aikaan sen, että koko kylän väki pakenee miinavaaraa järveen.

Kolmannessa luvussa (Luru saa vammoja) Kiljuset kutsuvat sairaanhoitajattaren opettamaan haavojen sitomista, ja varsinkin Luru joutuu perheen sitomisvimman kohteeksi.

Neljännessä luvussa (Kiljuset suorittavat partiotutkinnon) Kiljuset suorittavat partiotutkinnon ja järjestävät sitä varten keskenään juoksu- ja uintikilpailuja sekä kisaavat tulen teossa ja suunnistuksessa.

Viidennessä luvussa (Kiljusten sodankäynti) syttyy sota ja vaikka koko kylä pakenee, jäävät Kiljuset kotiinsa. Vihollisjoukot eivät tietenkään pärjää Kiljusille, joilla on puolellaan partiotaidot ja taipumus saada aikaan kaaos, mikä lopulta saa vihollisjoukon jättämään kylän kokonaan.

Kuudennessa luvussa (Plättä ja Pulla lähtevät sotaan) taisteluitten innostamat Plättä ja Pulla lähtevät sotaan, missä varsinkin Plättä osoittaa urhoollisuutta. Tyttö saa Mannerheimilta palkkioksi paloruiskun ja onnistuu silläkin yllättämään vihollisen jäädyttämällä tiet liukkaiksi.

Viimeisessä luvussa (Isä Kiljusesta tulee kuningas) Kiljuset järjestävät perheen kesken äänestyksen ja valitsevat isä Kiljusen kuninkaaksi. Lehti-ilmoituksella ja palkkaa lupaamalla hän saa alamaisia lisää...

(Lastenkirjainstituutti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

102

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

9. p. 1976

Sarjamerkintä

Osana julkaisua

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Osana julkaisua