Lappalainen, Eija

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

WSOY. Kuvaaja: Pertti Nisonen.

On sama kuin

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Kirjailijan omat sanat

Luen kirjallisuutta laidasta laitaan: realistista proosaa, fantasiaa, sarjakuvaa ja mangaa.
Kuuntelen ja arvostan etenkin vahvoja naisartisteja kuten Tori Amosta, Kate Bushia, Suzanne Vegaa ja Björkia. Taiteilijoista kunnioitan vanhoja mestareita, kuten Akseli Gallen-Kallelaa ja Vincent van Goghia, mutta myös taitavia sarjakuvapiirtäjiä kuten Moebiusta. Mielielokuviini kuuluvat mm. Tahraton mieli, Big Fish, Dancer in the Dark ja The Fountain. TV-sarjoista suosikkejani ovat Battlestar Galactica, Lost ja Mennyt maailma. Pidän pelaamisesta sekä tietokoneella että pelikonsoleilla, verkkoroolipeleistä ajo- ja räiskintäpeleihin. Rentoudun puistoissa, metsissä, rannoilla, kallioilla. Historiallisista henkilöistä voisin hetkeksi vaihtaa paikkaa Kleopatran ja Katariina Suuren kanssa. Jos olisin fiktiivinen henkilö, voisin olla Betty Boo.
Synnyin maanviljelijäperheeseen, eteläsavolaisen Myllymäen tilan emännän ja pystymittamiehenäkin työuraansa tehneen isännän tyttäreksi. Seikkailin lapsuuteni lähimetsissä, soilla ja mäkisillä kallioilla – myös heinäladot, aitat ja navetta tarjosivat virikkeellisiä leikkipaikkoja. En pelännyt karhuja enkä eksymistä, sillä luonto oli minulle toinen koti – uppoavassa suomättäikössä annoin mielikuvituksen lentää ja kehittelin mielessäni fiktiivisiä maailmoja ja tarinoita.

Taide ja kädentaidot ovat aina kiehtoneet minua. Kirjallisen kipinän sain oikeastaan, kun isäni Tarmo julkaisi esikoisteoksensa Rynkky. Yhdessä on sitten sananpuita harvennettu, luettu tekstejä puolin ja toisin ja puhuttu paljon kirjallisuudesta. Niistä keskusteluista ammensin omat oppini kirjailijan tielle.

Kaikenlainen uuden kokeilu kiinnostaa minua. Haluan kirjoittaa eri tyylilajeja: realismia, fantasiaa ja niiden sekoitusta. Kirjojen lisäksi minua inspiroi kirjoittaa näytelmiä ja luoda kuvallista tekstikerrontaa mm. sarjakuvan muodossa. Tärkeintä minulle kirjoittajana on uudistuminen ja yhteiskirjoittamisessa yhdessä jakaminen.

Kirjailijan työn lisäksi toimin markkinointi- ja mainosalalla graafisena suunnittelijana. Tekstin tekeminen on minulle arjen vastapaino, tarinanpoimijan loputon hillasuo. Olen kotiutunut meren ääreen Helsinkiin. Parvekkeeltani kuulen ratikan äänen, meren huokailun, lintujen juttelun. Välillä palaan sukujuurilleni, Savon mäkisiin maisemiin.

Elämäkertatietoa

Eija Lappalainen (ent. Laitinen) on lähtöisin Juvan maaseudulta eteläsavolaisesta kylästä. Hän on opiskellut kuvataiteita, vaatetusalaa, käsikirjoittamista ja graafista suunnittelua. Hän on ammatiltaan graafinen suunnittelija ja työskentelee Helsingissä.

Eija Lappalainen kirjoittaa lapsuudenystävänsä Anne Leinosen kanssa nuortenromaaneja. Yhteisten kirjojen teko on heillä jatkuvaa vuorovaikutusta: joko linjojen kautta käytävää keskustelua puhelimen ja sähköpostin välityksellä tai tapaamisia ideariihissä, joissa tapahtumarakennetta ja henkilöhahmoja suunnitellaan yhdessä. Itse kirjoitusvaiheessa he muokkaavat tarinaa vuorovedoin. Yhteiskirjoittamisen mottona heillä on ”toinen saa koskea toisen kirjoittamaan tekstiin vapaasti”.

Nuortenromaanien lisäksi Lappalainen kirjoittaa näytelmätekstejä ja sarjakuvakäsikirjoituksia. Hänen kolumnejaan on julkaistu mm. Itä-, ja Länsi-Savossa ja Kouvolan Sanomissa.

(WSOY)
opinnot:
graafinen suunnittelija, medianomi 2003
vaatetusalan artenomi 1998
lisäksi myös kuvataide- ja käsikirjoitusopintoja

palkinnot:
WSOY:n nuortenkirjakilpailun 1. sija yhdessä Anne Leinosen kanssa, 1999
Kansan sivistysliiton palkinto yhdessä Anne Leinosen kanssa, 2000
Kantaesitystukipalkinto yhdessä Tarmo Laitisen kanssa, 2006
Sarjis 2007 -kilpailussa 2. sija yhdessä Janne Korsumäen kanssa, 2007

järjestötoiminta:
Suomen Nuorisokirjailijat ry
Mikkelin Kirjoittajat ry
KAUK! eli Kirja astuu ulos kansistaan -hanke

kolumneja:
Länsi-savo 2001-2002
Kouvolan Sanomat 2000-2005

harrastukset:
elokuvat, taide, tietokone- ja konsolipelit, sarjakuvat

- - -

Luonnehdinta

Juvalta kotoisin oleva Eija Lappalainen on graafinen suunnittelija ja nuorisokirjailija. Hänen tuotannossaan kirjoittaminen ja visuaalinen suunnittelu ovat yhtä lailla kiinnostavia ja toisiaan ruokkivia. Eija Lappalainen pyrkii luomaan myös kuvallista tekstikerrontaa. Hänen vahvuusalueenaan on yhteiskirjoittaminen. Suurimman osan julkaisuistaan hän on tehnyt kiinteässä yhteistyössä läheistensä kanssa.


Faktaa

Eija Lappalainen syntyi 17.6.1975 Juvalla Myllymäen tilan tyttärenä. Hänen vanhempansa viljelivät tilaa ja isä Tarmo Laitinen työskenteli myös muissa ammateissa. Eija kävi ala-asteen jälkeen yläasteen ja lukion Juvan kirkonkylällä. Tultuaan ylioppilaaksi vuonna 1994 hän opiskeli vuoden Oriveden opiston kuvataidelinjalla. Sen jälkeen Eija Lappalainen opiskeli vaatetusalan artenomiksi Heinolassa ja graafiseksi suunnittelijaksi Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa. Nykyään hän työskentelee Helsingissä graafisena suunnittelijana mainonta – ja markkinointialalla.

Eija Lappalainen on naimisissa. Hän harrastaa tietokone- ja konsolipelejä sekä elokuvia, sarjakuvia ja taidetta.


Kirjailijaura

Taide ja kädentaidot kiehtoivat Eija Lappalaista lapsesta alkaen. Hän seikkaili luonnossa ja kehitteli mielessään fiktiivisiä maailmoja ja tarinoita. Nuorena Eija Lappalainen luki paljon fantasiakirjallisuutta, mm. J.R.R. Tolkienia, Susan Cooperia ja Ursula Le Guinia. Eija kirjoitti pöytälaatikkoon pienimuotoisia tarinoita ja novelleja sekä jatkotarinoita yhdessä lapsuudenystävänsä Anne Leinosen kanssa. Kirjallisen kipinän Eija sai varsinaisesti isältään Tarmo Laitiselta, kun tämä julkaisi yhdeksänkymmentäluvun puolivälissä esikoisteoksensa. Tärkeintä Eijalle kirjoittajana on uudistuminen ja yhteiskirjoittamisessa yhdessä jakaminen.

Anne Leinosen kanssa hän julkaisi esikoiskirjansa vuonna 2000 ja sen jälkeen vielä neljä muuta nuortenromaania. Isänsä Tarmo Laitisen kanssa Eija on tehnyt kaksi teatterikäsikirjoitusta ja miehensä Markku Lappalaisen kanssa sarjakuvia.

(Etelä-Savon kirjailijat)

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Lokkeja rakastava veli. Nuorisoromaani.Eija Laitisen nimellä. Yhdessä Anne Leinosen kanssa. WSOY 2000.

Kuuntele, näe. Antologia.Eija Laitisen nimellä.Toim. yhdessä Anne Leinosen kanssa. Mikkelin Kirjoittajat ry 2000.

Neljän biisin bändi. Nuorisoromaani. Eija Laitisen nimellä.Yhdessä Anne Leinosen kanssa.WSOY 2001.

Muistinkuvat. Eija Laitisen nimellä. Toim.yhdessä Anne Leinosen kanssa.Mikkelin Kirjoittajat ry 2001.

Saga. Nuortenromaani. Eija Laitisen nimellä.Yhdessä Anne Leinosen kanssa. WSOY 2003.

Viisi staraa ja enkeli. Musikaalikäsikirjoitus Mikkelin nuorisoteatterille. 2004.

Peilikuvarakkaus.Romaani.Eija Laitisen nimellä.Yhdessä Anne Leinosen kanssa.WSOY 2005.

Saa rakastaa. Revyykäsikirjoitus Mikkelin Revyyteatterille. Yhdessä Tarmo Laitisen kanssa.2006.

Devoted Souls – peliromaani. Yhdessä Anne Leinosen kanssa. WSOY 2007.

Anne liekkien sulattaa. Sarjakuva. Yhdessä Janne Korsumäen kanssa.5 fantasiaa-albumi. Egmont 2007.

Huomisen tukkilaiset. Sarjakuva. Yhdessä Markku Lappalaisen kanssa. Hokuto Manga 2 – albumi. Otava 2007.

Karikot. Revyykäsikirjoitus Mikkelin Revyyteatterille. Yhdessä Tarmo Laitisen kanssa.2008.

Routasisarukset. Yhdessä Anne Leinosen kanssa. WSOY 2011.Kolumneja mm. Särö-, Itä-Savo ja Länsi-Savo lehdissä.