Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Silkkipytty

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kaija Pispan saturomaani Silkkipytty on mukavaa luettavaa. Pispan kieli on kaunista ja tarinassa on paljon ympäristön kuvailua. Kirja sijoittuu vanhaan aikaan Hiidenharjussa. Siihen aikaan, kun taloissa vielä oli piikoja ja markkinoille mentiin hevoskärryillä. Mielestäni kirja sopii hyvin myös ääneenluettavaksi vähän isomman lapsen kanssa.

Kirjan keskeisiä henkilöitä ovat Hiisi, Hiisi Hiis!, joka on soraharjun henki ja vartija, sekä Harjun talossa asuva Sulo perheineen ja Harjun pikkupiika Tilda.

Tarina alkaa siitä, kun Hiisi, Hiisi Hiis! ja muut keskeiset hahmot esitellään. Hiisi, Hiisi Hiis! on lempeä oikeudenpuolustaja. Sulo ja Tilda taas ovat luonnostaan uteliaita lapsia, joten ei ole kumma, että he toimivat salapoliiseina, kun Harjun ympäristössä alkaa tapahtua kummia. Sulo saa mummonsa avulla huutokaupasta vanhan, hienon silkkihatun. Käy ilmi, ettei hattu olekaan mikään ihan tavallinen silkkipytty!

Sulo ja Tilda ehtivät moneen mukaan. He muun muassa pelastavat pienet kissanpennut Samperin Sinken kynsistä ja myyvät hevosen lantaa markkinoilla. Salapoliiseina lapset toimivat keksimilläään salanimillä Luumäki ja Kalmisto.

"No sieltä tulivat ne kaksi vikkeläjalkaa juosten ylös jyrkkää ahdetta. Oli tosiaan kiire, jos halusi nähdä kaiken, mitä harjussa tapahtui tänään! Juoskaa nyt, ettette myöhästy, minä hiisi hiis kuiskasin ja puhalsin heidän selkäänsä myötätuulta. Tilda loikki edellä hameenhelmat liehuen, valkoinen huivi lepattaen, ja keltainen letti huiskien selässä kuin vasikan häntä. Sulo koikkelehti perässä lippalakki päässä, nostellen pitkiä jalkojaan kuin tsaarin armeijan sotilas. Lippalakki oli samanlainen kuin tukkiproomun kipparilla ja siinä oli leijonakokardi. Kevät oli tullut ja kesäkin melkein, vaikka pohjoiselta järveltä puski virkeä tuuli..." (s. 33)

Tilda ja Sulo kiirehtivät tukinuittoon. Tukinuiton aloitus on tärkeä päivä Harjussa. Siihen tulevat myös epämääräiset miehet Kalske, Melske ja Känä. Harjun kesään mahtuu paljon muutakin kuin tukinuittoa, kesällä kylään nimittäin syttyy tulipalo ja samassa ihmisiltä alkaa kadota tavaroita.

Pääsevätkö Luumäki ja Kalmisto tulipalon ja tavararosvojen jäljille? Kuinka pelastettujen kissojen käy? Ja mikä oikein on silkkipytyn salaisuus? Lue kesäinen Silkkipytty ja saat vastauksen kaikkiin näihin ja moniin muihinkin kysymyksiin.

- Päivi Ruuskanen/ Sanojen aika

Tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

Sulon ja Tildan seikkailut Hiidenharjussa

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

184

Kustantaja