Palanen aurinkoa vedessä

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

5 / 1970

Teosarvio

Sagan, Francoise. Palanen aurinkoa vedessä.

Saganilla on oma ihmislajinsa, joka meikäläiselle on outo ja monelle kai melko vähän kiinnostava. Nämä pariisilaiset miehet ja naiset, joista muutamilla tosin on ammatti, mutta jotka kirjan sivuilla esiintyvät lähes yksinomaan rakastajina ja rakastajattarina, eivät vaikuta oikeilta ihmisiltä, heihin on vaikea saada kontaktia, heidän ongelmansa ovat kaukana tavallisten ihmisten ongelmista.

Esimerkiksi saganilainen nainen: hän on olemassa vain suhteessa mieheen, hänen tehtävänsä on rakastaa ja olla rakastettu (rakastajan ollessa työssä voi nainen kyllä sivistää itseään esim. käymällä museoissa). Johtuu varmaan Saganin taitavasti etäännyttävästä kerronnasta, ettei tuo asenne pahemmin ärsytä vannoutunutta sukupuolten tasa-arvon puolustajaakaan, Saganhan ei kirjoita meistä, vaan jostakin eriskummallisesta ihrnisrodusta, joka kenties elää Pariisin sokkeloissa, kukapa tietää. Omassa suppeassa kirjailijanlaadussaan Sagan on taidokas, mutta usein laskelmoiva ja pinnallinen.