Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Raut Jootinpoika ja haltiakivi

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Uuden sarjan avausteos on nuorten fantasiaa, jonka taustateoksena on ollut Kristfrid Gananderin 1700-luvun loppupuoliskolla julkaisema teos Mythologica Fennica. Raut Jootinpoika on joottien päällikön poika, joka tarinan alkaessa on kaksitoistavuotias. Rautin sisar rakastuu vihollisheimon bolgien mieheen, Ivoriin, kuningas Bolgarin poikaan, ja tämä sieppaa hänet mukaansa. Jootit lähtevät hakemaan päällikkönsä tytärtä takaisin ja syntyy taistelu. Raut haavoittaa Ivoria, ja tästä suuttuneena päällikkö Bolgar vannoo kostavansa.

Jootit joutuvat hylkäämään kotikylänsä, ja bolgien noita Sakir kiroaa Rautin viisinkertaisella kirouksella. Mutta Rautin äidillä on salaisuus, jota hän ei ole vuosien kuluessa paljastanut edes miehelleen: hän on haltioiden sukua, ja haltioiden taikakivi jää perinnöksi Rautille. Sen avulla Rautin pitäisi pystyä puolustautumaan Sakirin vahvaa kirousta vastaan.

Joottien pakomatkasta tulee pitkä ja vaikea, mutta onneksi jootit ovat sitkeää kansaa. Taistelua käydään kahdella tasolla: ihmiset yrittävät selviytyä vaikeissa luonnonolosuhteissa, ja myös yhteisön sisällä on jännitteitä. Raut yksin tietää, että Sakirin kirous uhkaa tuhota koko heimon. Kykeneekö hän haltiakiven avulla puolustautumaan mahtavan noidan taikavoimia vastaan?

Tässä kirjassa on suomalaisen metsän vahva tuoksu. Suomalaisten vankka kansallistunne saa fiktiivisen ilmaisunsa fantasian maailmassa. Joottien historiassa yhteisö on aina tärkein: yksilön teot palvelevat yhteisöä, ja yhteisö antaa yksilölle hänen tarvitsemansa turvan ja suojan. Jännittävät seikkailut eivät ole irrallaan arkitodellisuudesta, vaan ihmisten teot liittyvät ikiaikaiseen hyvän taisteluun pahaa vastaan, ja jokainen valinta on tärkeä.
(Liisa Viiala/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sarjamerkintä