Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Kaksi tietä

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922-88 (vuosina 1908-21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.
Teoksen kuvailutiedot
Ilmestynyt numerossa
1939
Teosarvio
Irja Sailan teos on sukuromaani, jonka pääainekset tekijä lienee kuullut isältään Ja isänäidiltä. Rakentavalla, kekseliäällä mielikuvituksella hän on täyttänyt aukkoja ja psykologisella taidolla luonut päähenkilöidenluonteet sekä selvitellyt heidän toimintaansa. Päähenkilöt, räätäli Matti, isoisä, ja hänen vaimonsa Johanna, isoäiti, ovat omalaatuisia, elävästi kuvattuja ihmisiä ja heidän yhteiselämänsä vaikeuksia - niistä kirja etupäässä kertoo - lukija seuraa mielenkiinnoin, vaikka aiheet, kerrottavat tekevätkin romaanin raskaaksi, ilottomaksi. Huumoria, joka sitä keventäisi, ei ole. Tekijä ei myöskään aina ole kuulemistaan jättänyt pois sellaista, joka olisi joutanut pois. Taitavan kerrontansa ja psykologisen sattuvaisuutensa vuoksi teoksella on ansionsa.