Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Jäiset jumalat

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tashi-poika elelee pienessä vuoristokylässä eläen tiukasti syklisen aikakäsityksen perinteiden mukaan. Sateet tulevat kerran vuodessa huuhtoen viljelysmaata mukanaan, mutta samalla kastellen siemenet, miehet tekevät suolanhakumatkan salaperäisine riitteineen kerran vuodessa, kesällä karja paimennetaan laitumelle ja syksyllä sieltä pois. Ruoka riittää niukasti, laakson elämä toistuu muuttumattomana vuodesta toiseen. Joskus harvoin joku nuorista lähtee - luostariin tai naimisiin, muuta tulevaisuutta ei ole eikä siitä edes haaveilla.

Tashin paras ystävä on Doma, kylän viisaan lapsenlapsi. Hänelle isoisä on opettanut lukemista ja kalentereiden tulkintaa, salaisia kertomuksia ja lauluja, vaikka Doma onkin tyttö.

Eräänä päivänä kylään ilmestyy vieras, Tzootz, jolla on kummallisia laitteita ja vaarallinen päämäärä. Hän on menossa korkeimmalle huipulle, Jumaläiti-vuorelle. Kyläläiset yrittävät varoittaa miestä: vuorilla on pakkasen, tuulen ja jään lisäksi myrkyllisiä kaasuja ja hurjia petoja, joista ei voi selvitä hengissä, mutta vieras ei joko ymmärrä varoituksia tai ei välitä niistä. Vastoin kaikkia odotuksia Tzootz palaa, mukanaan kivenmurikka, pala pyhää Jumaläitiä. Sen hän luovuttaa Tashille.

Siitä lähtien kaikki menee vähitellen pieleen. Sateet jäävät tulematta, kylän vanha viisas mies kuolee, sato epäonnistuu… Syy lankeaa Tashin ja kiven päälle: Jumaläiti on suuttunut, ja hänen vihansa on kylän päällä. Ainoa keino lepyttää jumala on palauttaa kivi sen oikealle paikalleen, vuoren korkeimmalle huipulle. Mahdoton matka alkaa, eikä mikään ole sen jälkeen ennallaan niin Tashin kuin kylänkään elämässä.

Laajarinteen romaani aukeaa vähitellen, vastakkainasettelun ja vierekkäinkulkemisen vuorottelulla. Laakson ihmisten alkukantainen, perustarpeisiin ja mystiseen uskonnollisuuteen perustuva elämäntapa rinnaistetaan Tzootzin dystooppiseen elämään, jossa tiede on jumala ja Koneisto kaikenkattava elämänhallitsija. Koska henkilöt eivät pysty kommunikoimaan keskenään yhteisen kielen puuttuessa, vain lukija ymmärtää tapahtumaketjun molemmat puolet vähitellen, vuorottelevien kertomusten edetessä. Ihmisen perustunteet: rakkaus, pelko, selviytymisvietti, ovat säilyneet ennallaan, mutta niiden esittämisen tavat ovat muuttuneet. Molempien matka on osa itsenäistymistä ja kasvua, mutta Tzootzin matkan lähtökohta on yksilöllisyyden etsimisessä, Tashin puolestaan yhteisön tarpeissa. Romaanista voi lukea myös kaaosteoriaa pahimmillaan: toisen viattomasti nappaama matkamuisto lähes tappaa kokonaisen yhteisön.

Kirjaan sukeltaminen vie jonkin aikaa, mutta niin tekee myös sen jäljiltä pintaan pääseminen. Onko ihminen velvollinen ajattelemaan ennen kaikkea itseään vai muita, kuinka tarkasti jokaista tekoa tulee punnita ennen sen tekemistä ja missä menevät vapauden ja vastuun rajat?

(Reetta Saine / Sivupiiri)

- - -

Eristyneen laakson rauha rikkoutuu, kun kylään saapuu muukalainen. Kiehtova ja mystinen tarina yhtä lailla vapaudenjanosta kuin kasvamisesta.

Rauhallisen vuoristolaakson elämä rikkoutuu, kun pieneen ja eristyneeseen kylään saapuu muukalainen nimeltä Tzootz. Hänen ulkomuotonsa on outo ja pelottava, tavat hämmentävät. Saatuaan selville muukalaisen määränpään kyläläiset eivät ole uskoa korviaan. Vain hullu yrittää kiivetä pyhälle Jumaläiti-vuorelle!

Kun kylää kokee kovia aikoja, yhteisö etsii syytä kivestä, jonka muukalainen jätti nuorelle Tashi-pojalle. Muukalainen on vuorelta palattuaan kadonnut jälkiä jättämättä, mutta Jumaläiti vaatii hyvitystä.

Matka on pitkä ja ankara, ja koettelemukset vaikeissa olosuhteissa vaativat paljon. Vuorenhuipulta Tashi näkee maailman, josta kyläläisillä ei ole tietoakaan…

Jäiset jumalat on kiehtova ja mystinen, intensiivisellä otteella kerrottu tarina yhtä lailla vapaudenjanosta kuin kasvamisesta. Jukka Laajarinne on julkaissut aikaisemmin useita lasten- ja nuortenkirjoja.

(WSOY)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

206

Kustantaja

Kieli