Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Toivanen, Pirjo

Kuvatiedoston lataaminen
Photograph information
Kuva: Reijo Toivanen
Synnyinaika
Synnyinpaikka
Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat
Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
Koulutus tai tutkinto
Ammatti
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Maakunta-alue
Teokset
Tyyppi
romaanit
Elämäkertatietoa
Olen porilaislähtöinen kirjailija. Esikoisromaanini ilmestyi syyskuussa 2017 Stresa Kustannus Osuuskunnan listalla. Romaanini "Pyhä paha perhe" kertoo mielikuvitussiskoni elämästä laman vuosina 1993-1994 Helsingin Kalliossa. Muisteloissaan hän palaa Poriin ja Lyttylään, jossa vietti lapsuutensa.
Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa
Type & Tell -antologia Kymmenen kulmaa, ilmestynyt 5/2017, yksi kymmenestä novellista, Kaikelle syötävälle
Mari Mörön toimittama antologia Enkelikello, ilmestynyt 1/2016, yksi novelleista, Kulkutauti

Me Naiset, juhannusnumero 2016, Kesänovelli
Tekstinäyte
Eeva ja Aune odottavat teatterin lämpiössä. Rouvat suostuvat Juhan ehdottamiin kahvikupposiin eivätkä kieltäydy konjakista.
- Vai hammaslääkäri, Eeva toteaa.
- Hammaskirurgi oikeastaan.
- Jaa et iha kirurki oikee. Ja yksityisvastaanotto keskel Helsinkii. Mistäs päi sitä ollaa kotosi?
- Klaukkalasta, Helsingin läheltä. Alkujaan maalaispoika, ihan sama tausta kuin Mirjalla. Vanhemmat asustavat tilalla edelleen.
- Karjaa vai?
- Isovanhemmilla oli lehmiä, mutta isä ja äiti eivät jatkaneet niiden pitoa. Taimia ja vihanneksia, niitä tilalla on puuhattu kohta kolme vuosikymmentä. Salviana on firman nimi. Onko se tuttu?
- Salviaana! Kyl mää ny sen tunne, Eeva toteaa heti.
Emme ole Juhan kanssa ehtineet käydä Klaukkalassa, tai ehkä olisimme, mutta olen jarrutellut. Juha on käyttänyt perhefirmasta sanaa taimitarha, ehkei hän ole halunnut antaa firman suuruuden vaikuttavan minuun. Olisi tietysti pitänyt tajuta, että jostain erityisestä on kyse. Tuskin moni puutarhuri ostaa paritalon lapsilleen Lehtisaaresta. Kun Päivi meni naimisiin ja tarvitsi perheasunnon, vanhemmat päätyivät tasapuoliseen ratkaisuun. Juhan selitystä kyllä ihmettelin.
- Mirja o varmaa maininnu, et hänen isäs perusti Mustasaare Puutarha.
- Se on Leilan ja Heikin firma, siis isän siskon ja hänen miehensä, totean.
- Flikat jäi tai joutu jäämää siihe osakkaiks ko Pentti kuoli. Terhi sai ositukse järjestymmää vast muutama vuos sitte. Perunaa siel sillo aikoinas viljeltii. Nyt ne on laajentanu muihi juureksii. Vaatimatont Salviaanaa verrattun, tietysti.