Uuden runon kauneimmat 2

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

9/1971

Teosarvio

Uuden runon kauneimmat II: 60-luvun runoutta.

Antologia sisältää 1960-luvulla debytoineita runoilijoita, se alkaa siis siitä mihin Uuden runon kauneimmat 1. loppui. Mukaan on erotuksetta otettu kaikki, jotka ovat julkaisseet vähintään kaksi teosta, ja niinpä näillä 41 kirjailijalla on peräti ahdasta runsaasta kahdestasadasta sivusta huolimatta.
Jonkinlaisen ylimalkaisen läpileikkauksen 60-luvun lyriikan teemoista ja tyylistä antologiasta epäilemättä saa, mutta aineiston toivottoman runsauden huomioon ottaen on sitä - niin kuin edellistäkin - pidettävä epäonnistuneena ja tarpeettomana. Ne, jotka jaksavat kahlata kirjaa läpi, eivät taatusti tarvitse enää niitä hataria viitteitä ja vinkkejä 60-luvusta, mitä se parhaimmillaan pystyy tarjoamaan. Kun kunkin runoilijan osuus pakostakin jää hyvin pieneksi, on runojen valintakin ollut melko mielivaltaista: mielestäni useissa tapauksissa olisi ollut tarjolla paljon "kauniimpiakin" esimerkkejä, jos kohta kauneudella voidaan tarkoittaa mitä milloinkin.