Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Jumalan pikkusormi

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Lauri Nurmi vaihtaa Afrikkaan. Litium 6 -romaanista tuttu kylmäpää lähetetään turvaamaan uudenlaista energiahanketta, joka kuumentaa ympäristöä ja kilpailijoita.

Egyptin Saharassa mahtava aurinkotuulivoimalaa kurkottaa kohti taivasta. Sen ominaisuudet jättävät varjoonsa kaiken energiantuotannon alaalla aiemmin kehitellyn. Bonuksena se pystyy torjumaan aavikoitumista ja tarjoamaan ratkaisun ilmaston lämpenemiseen. Voimalatyömaa on tuonut Saharaan saksalaisen rahoittajan kokoaman kansainvälisen asiantuntija- ja työntekijäjoukon, jota ympäristö ei katso hyvällä silmällä.

Ydinvoimaloita rakentavat suuryhtiöt eivät aio jäädä soittamaan toista viulua ja seuraamaan vierestä uuden aikakauden voimalan valmistumista, eivät liioin öljystä elantonsa saava paikallinen väestö.

Rahoittaja aistii jännityksen ja hankkii voimalaa suojaamaan parhaan mahdollisen miehen ja kokemuksen, Lauri Nurmen. Taistelukumppaninsa Katharine Henshaw’n kanssa Nurmi törmää Egypissä monikasvoiseen outoon kulttuuriin ja pysähtynyttä uhkaa viestivään Saharan autiomaahan –lähemmin ja toisin kuin olisi ikinä osannut aavistaa.

Jumalan pikkusormessa Risto Isomäki kehittelee edelleen fiktion keinoin energiaskenaarioitaan, polttopisteessä nyt aurinkoenergia. Hän punoo taitavasti tiedetoimmittajana hallitsemansa faktat kirjailijaminänsä kehittämään vauhtiin ja vaaratilanteisiin. Tällä kertaa Lauri Nurmi tarvitsee myrskyn silmässä paitsi pitkää kokemustaan myös tietoa Afrikan historiasta, kulttuuurista ja sen uskontojen väkivaltaisista kohtaamisista, kun hän yrittää löytää rauhanomaisen ratkaisun uhkaavaan konfliktiin.
(Tammi)
Saksalainen yrityskonsortio SunWind on rakentanut keskelle Saharan autiomaata valtavan aurinkovoimalan, jota kutsutaan Jumalan pikkusormeksi. Se voisi mullistaa maailman energiantuotannon ja muuttaa kuivan Saharan kukoistavaksi. Mutta kaikkia hanke ei ilahduta. Voimalaa vastaan on hyökätty useasti, ja koko hanke on vaarassa.

Suomalaistaustainen ja vaimonsa kuoleman masentama Lauri Nurmi houkutellaan Jumalan sormen turvallisuuspäälliköksi. Mukaan lähtee hänen ystävänsä Katharine Henshaw, joka ei ole päässyt eroon omasta piinaavasta menneisyydestään. Eikä aikaakaan, kun tapahtumat alkavat vyöryä vääjäämättömällä tahdilla eteenpäin, ja molemmat joutuvat koettelemaan voimiaan ja nokkeluuttaan väkivaltaan turvautuvia vihollisia vastaan. Yhteiset tavoitteet voivat luoda yllättäviäkin liittolaissuhteita.

Risto Isomäen Jumalan pikkusormi on kansainvälinen toimintaseikkailu, josta ei puutu vauhtia tai tiukkoja tilanteita. Se on samalla myös tieteiskirja, jossa hyödynnetään vielä tulevaisuudessa siintävän tekniikan mahdollisuuksia. Vaikka Isomäen kirja on romaani, se tuo samalla laajempaan tietoisuuteen teknisiä innovaatioita. Kirjassa kerrottua ei tietysti kannata ottaa totuutena, mutta se on omiaan herättämään lukijaa selvittämään, mikä on faktaa ja mikä fiktiota.

Tieteellistä faktatietoa luovasti hyödyntäessään Jumalan pikkusormi muistuttaa suuresti Michael Crichtonin tieteiskirjatuotantoa sortumatta liian mielikuvituksellisiin maalailuihin. Se voisi olla melkeinpä totta. Kirjan suhteesta todellisuuteen kertoo hyvin Isomäen jälkihuomautuksessa mainitsema yksityiskohta: kirjailijan viimeistellessä käsikirjoitusta tuli julkisuuteen uutinen todellisen saksalaisen yrityskonsortion hankkeesta rakentaa aurinkovoimaloita Saharaan.

(Matti Järvinen/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

353

Kustantaja

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi