Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Taulukeikka

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus


Toisen maailmansodan aikana Lontoon pommitukset uhkasivat ihmisten lisäksi myös taideteoksia. National Galleryn maalaukset evakuoitiin, ja vietiin pienen Madonin kaupungin kaivokseen turvaan.
Tämä uutinen sai Cottrell Boycen kirjoittamaan romaanin Taulukeikka.

Päähenkilönä on Dylan Hughes, näivettyvän Madonin kaupungin ainoa poika. Hänen perheensä omistaa pienen huoltoaseman, joka sinnittelee hädin tuskin kuivilla päivästä toiseen. Dylan pitää kirjaa asiakkaista, heidän autoistaan ja siitä, mitä he ostavat tai millaisia he ovat. Lisäksi Dylan rakastaa Teinimutanttininjakilpikonnia. Rafaello, Donatello, Leonardo ja Michelangelo ovat vain taistelukykyisiä kilpikonnia, kunnes eräänä päivänä huoltoaseman ohi kaupunkia varjostavalle vuorelle ajaa pakettiauto. Muutaman päivän kuluttua autoja tulee kymmeniä, ja kaupunki kuohuu.

Kaikki haluaisivat tietää, mitä vuorella on tekeillä. Siellä on vain hylätty kaivos! Erilaiset huhut lähtevät liikkeelle nopeasti, ja kaikki tuntuu keskittyvän huoltoasemalle. Salaperäinen Lester pysähtyy siellä, juttelee Dylanin kanssa ja jää epähuomiossa siihen käsitykseen, että Dylan rakastaa taidetta enemmän kuin elämää.

Elämä muuttuu entistä sotkuisemmaksi, kun Dylanin isän rakkaudella kunnostama auto varastetaan, vakuutusmiehet käyvät urkkimassa asioita liiankin usein, Lester kyselee mahdottomia kysymyksiä ja lopulta Dylanin isäkin katoaa. Onko suuren luokan taidevarkaus ainoa tapa saada perhe pysymään koossa?

Cottrell Boyce kirjoittaa kauniisti, hauskasti, vitsikkäästi ja liikuttavasti. Perhe on kaiken keskus, ja vaikeuksien lävitsekin pystyy taistelemaan tiensä, kunhan löytää itsestään tarpeeksi toivoa. Usein voitto kyllä löytyy lähinnä vahingossa ja suurien mokauksien kautta...

Inhimillisyys ja humanismi kulkevat läpi koko kirjan huumorin ohella. Taide muuttuu eläväksi, arkipäivän tilanteisiin ja ihmisten surkeisiin elämäntilanteisiin vaikuttavaksi voimaksi. Yksi taulu voi olla rahaa, mutta se voi myös olla toivoa, muutosvoima ja kapinan aloittaja.

Tämän kirjan toivoisin löytävän tiensä jonkun opettajan pöydälle, sillä se sopisi mainiosti yhteisluettavaksi koko luokalle - tietenkin maalausten etsimisen ja niiden tulkinnan kanssa!
(Reetta Saine / Sivupiiri)



Huumoria täynnä olevan nuortenkirjan minäkertojana ja päähenkilönä seikkailee Dylan Hughes, näivettyvän Madonin kaupungin ainoa poika. Hänen perheensä omistaa pienen huoltoaseman, jonka bisnes on melkeinpä kuollutta. Dylan pitää kirjaa asiakkaista, heidän autoistaan ja siitä, mitä he ostavat tai millaisia he ovat. Eräänä päivänä huoltoaseman ohi kaupunkia varjostavalle vuorelle ajaa pakettiauto ja sen jälkeen salaperäinen Lester pysähtyy huoltoasemalle juttelemaan Dylanin kanssa ja jää epähuomiossa siihen käsitykseen, että Dylan on itse asiassa taide-ekspertti. Pian selviää, että vuoren sisällä olevassa kaivoksessa säilytetään arvokkaita taideteoksia. Kun Dylanin isä katoaa, päätyy Dylanin perhe ratkaisuun, että ainoa tapa saada perhe pysymään koossa on suuren luokan taidevarkaus.
(lastenkirjainstituutti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

327

Kustantaja

Kieli

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

308

Kieli

Kääntäjä