Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Suomu

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kun taas virkosin, makasin rannalla selälläni. Epäilin vähän itsekin itseäni, sillä myös matala kerrostalo oli kadonnut. Se oli ollut tien toisella puolella, mutta näkynyt hyvin pukukoppien takaa. Se oli ollut vasta muutaman vuoden ikäinen. Mitä varten sekin oli hävitetty?

Oona ui raivoissaan vastarannalle. Vedessä joku raapaisee Oonaa ja kun hän pääsee vastarannalle, hän on täysin uupunut. Mutta rannalla kaikki on toisin kuin ennen. Tutut rakennukset ovat kadonneet ja ihmiset puhuvat oudosti.

Järkyttävinä on, että Oona saa tietää, kuinka Suomen presidenttinä on J.K. Paasikivi ja Suomi on hävinnyt juuri sodan Ruotsille. Oona pääsee ystävällisen perheen luo lepäämään, mutta huomaa, että asuinolot ovat kovin alkeelliset. Ihmiset käyvät työssä tehtaassa, mutta työolot kuulostavat epäinhimillisiltä.

Kännyköitä ei ole, eikä Oona saa sanaa isälle, että on vastarannalle. Hän saa myös selville, että on olemassa myös Jari, joka on tullut vastarannalta. Ehkä Jari tietää, mistä kaikesta on kyse.

Mystinen romaani, joka aukeaa lukijalla pala palalta.

(arjamaaria / Sivupiiri)

- - -

Entäpä jos maailma olisikin suomun verran toisenlainen?

Kun taas virkosin, makasin rannalla selälläni. Taivas oli tummunut. Hyvin korkealla lensi lentokone – tai niin minä luulin. Vain sen kaukainen siluetti erottui, jyrinää en kuullut. Koko ruumistani särki. En millään jaksaisi uida takaisin. Kaikki tavarani olivat toisella rannalla, eikä Lilli taatusti pitäisi niistä huolta. Kännykkä ja kukkaro oli ehkä jo varastettu.
Olisi pakko nousta ylös, lainata jonkun puhelinta ja soittaa äidille.

Oona on niin raivoissaan, että kävelee vaatteet päällä järveen ja ui pitemmälle kuin ikinä ennen. Vedessä jokin raapaisee Oonaa, niin että hän saa syvän haavan. Vastarannalla maisema on muuttunut ja ihmiset vaikuttavat merkillisiltä. Suomen presidenttinä kuuluu olevan J. K. Paasikivi, eikä kenelläkään ole kännykkää. Oona uskoo siirtyneensä ajassa taaksepäin, mutta huomaa pian, että jotain muutakin on vinksallaan.

Kun Oona aloittaa työt kenkätehtaassa, hän ymmärtää, että jokin pahuus kuristaa koko kylää. Mikä se on ja miksei siitä puhuta?

Suomu on nuortenromaani, joka sukkuloi liskon lailla sujuvasti ajassa ja todellisuudessa. Se ammentaa aineksia niin Suomen lähihistoriasta kuin vampyyritarinoista ja fantasiasta.

(Tammi)

- - -

Oona astuu järveen vaatteet päällä ja lähtee uimaan. Uimamatkalla jokin raapaisee häntä. Päästyään viimein vastarannalle Oona huomaa, että tuttu ranta on erilainen kuin ennen ja ihmiset käyttäytyvät oudosti.

Oona on siirtynyt vuoteen 1947 ja kaikki tuntuu olevan toisin kuin historiankirjoissa on kerrottu. Taivaalla lentää muinaisia liskoja ja paikkakuntaa hallitsee pelottava Ugovin perhe, josta kukaan ei halua puhua. Oona etsii omaa paikkaansa ja tapaa jättiläiskokoisen Jarin, joka tutkii liskoja.

Suomun arkisen pinnan alla liikkuvat monet fantasia-ainekset sekä herkkä nuoren rakkauden kuvaus. Peltoniemen kieli on kaunista ja hiljaisen huumorin sävyttämää.

(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Henkilöt, toimijat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

223

Kustantaja

Kieli