Pohjoiset Kirjailijat ry

kuvaus

Yhdistys perustettiin vuonna 1962. Perustajia olivat Annikki Kariniemi, Rauni Kivilinna, Viola Kuoksa-Wave, Veikko Haakana, Jorma Etto, Allan Jokinen, Lauri Kaarto, A. E. Järvinen ja Raoul Palmgren. Yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin kirjailija A. E. Järvinen.

Yhdistyksen tärkeäksi tehtäväksi nähtiin Lapin oman kulttuurirahaston aikaansaaminen, kaupunkien ja kuntien huomion kiinnittäminen kirjallisen toimintaan ja merkitykseen sekä kuntien ja kaupunkien saaminen tukemaan kirjallista toimintaa. Yhdistyksen merkittäväksi tehtäväksi koettiin myös Pohjois-Suomen kulttuuritoimintojen hajanaisuuden kokoaminen ja yhteistoiminnan käynnistäminen. Pohjoiset Kirjailijat vaikutti 1960- ja 1970- ja myös 1980-luvulla merkittävästi pohjoiseen kulttuuripolitiikkaan ja kulttuurikeskusteluun. Se vaikutti koko maan kulttuurinäköaloihin. Pohjoiset Kirjailijat ry. toimenkuvaan kuului myös kustannustoiminta.

1980-luvun puolivälissä yhdistyksen toiminta hiipui taloudellisten vaikeuksien, uskon ja näköalojen puuttumisen seurauksena. Marraskuussa 1987 Pohjoiset Kirjailijat ry. päätti 25-vuosijuhlakokouksessaan yksimielisesti hallituksen kokouksessa lopettaa toimintansa. Miltei vuosikymmenen hiljaiselon jälkeen kirjailijayhdistys haluttiin herättää jälleen henkiin. Vuonna 1996 perustettiin Lapin Kirjallisuusseura.

Kirjailijatiedot Kirjasammossa