Suomalaisen ääniä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

kuunnelmat, kokoelmat

kuvaus

Tämä kokoelma sisältää kahdeksan kuunnelmaa, jotka kuuluvat vuosikymmenen alun parhaimmistoon. Kuunnelmien taustalla on osallistuva 60-luku, jolloin perinteisen kuunnelman rinnalle kasvoi arkinen, yhteiskuntaa kriittisesti tarkasteleva asiakuunnelma. Kokoelman kirjailijat ovat vieneet tätä perintöä eteenpäin: heidän sanottavansa on syventynyt ja rikastunut, se on saanut kuulijoita puhuttelevan, taiteellisen muodon. Tiedottava, kantaaottava kuunnelma on näiden kirjoittajien ansiosta askeleen verran pitemmällä kehityksessään.

Kokoelman kirjailijat ovat Väinö Karihtala, Seppo Urpela, Leo Kalervo, Jukka Pakkanen, Maijaliisa Dieckmann, Jussi Kylätasku, Esko Korpilinna ja Hannes Tompuri. He puhuvat eri tavoin. Heidän kuunnelmissaan ovat edustettuina niin paras perinteinen realismi, satiiri, dokumentti, fantasia, kansanperinne kuin päivänkohtainen yhteiskuntakritiikki. Mutta yhteistä heille kaikille on huoli suomalaisesta elämänpiiristä, suomalaisena olemisesta, tavallisen ihmisen työstä leivän, asunnon, lämmön ja jälkikasvun eteen. He ovat itse kokeneet ja nähneet ympärillään sen, mistä kertovat. Näiden kuunnelmien kautta välittyy rikas kuva suomalaisesta elämästä ja suomalaisesta ihmisestä. (Takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

suomalaisia kuunnelmia 1970-74

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

266

Kieli

Lisätietoja

Sisältää kuunnelmien esitystiedot, listauksen vuosina 1973-74 esitetyistä suomalaisista kuunnelmista sekä lyhyet kirjailijaesittelyt.