Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kaiken maailman tuulet

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Ystävykset Tuija ja Ritu lähtevät laivalla Helsingistä Lyypekkiin ja sitten liftaavat poikki Euroopan Pariisiin. Matkakassa alun pitäen lähes tyhjä. Vilua, aterioita milloin sattuu, yösijoja lattioilla ja ulkosalla (ilman makuusäkkejä). Päällekäypiä miehiä. Surkeutta ja pelkoa. Mutta myös pari huikeaa vapaudentunteen, lämmintä yhdessäolon hetkeä.
Pariisissa tytöt pelastuvat sangen uhkaavasta tilanteesta Jeannen luo. Jeannen pikku asunto on kuin rauhan satama, ovet aina avoinna ystäville ja ystävien ystäville, jopa pulaan joutuneille käypäläisille. Mutta sitten osoittautuu, että nimenomaan Tuijalle tämän retken vaarallisin vaihe alkaa juuri Jeannen luona.
Tuija kiintyy Jeanneen ja vielä enemmän tämän ystävään Jean-Claudeen. Ilmenee että he käyttävät huumeita. Tuijakin ryhtyy kokeilemaan niitä: uteliaisuudesta, uhmasta toivottomassa maailmassamme, mutta myös solidaarisuudesta uusien ystävien kanssa. Kohtalokas, psykologisesti jännittävä kuukausi, jota seuratessaan lukija näkee miten huumeenkäyttäjien piiri vetää, miltei värvää tulokasta joukkoonsa.

Synnöve Stigman on tätä ennen julkaissut vasta kaksi kirjaa. Mutta ne ovat jo tehneet selväksi että hän on nuorten prosaistiemme aivan ensimmäisiä. Stigmanin kirjoitus on luonnollista ja spontaania ja elämään kuuluvaa kuin hengitys. Hän kirjoittaa vain siitä mitä todella tietää, ja hänellä on meediomaisen herkkä kyky tavoittaa hetken mieliala, tajuta elämäntunto, oivaltaa elämän kuvio. Niinpä Synnöve Stigman kuin vain harvat saa lukijan luottamaan, elämään mukana, ymmärtämään.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

177