Tiedon tyttäret

Tyyppi

tietokirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tiedon tyttäret on ensimmäinen suomenkielinen yleisteos naisten oppineisuuden varhaisesta historiasta. Perusteellisesti tutkittu ja kauniisti kuvitettu teos avaa uusia näkökulmia länsimaisen tieteen historiaan ja herättää tieteen unohdetut naiset henkiin.

Vaikka naiset suljettiin virallisten opinahjojen - yliopistojen ja tieteellisten seurojen - ulkopuolelle aina 1900-luvun alkuun asti, onnistui monien hankkia oppia ja osallistua tieteiden harjoittamiseen erilaisissa rooleissa.

Tiedon tyttärissä tehdään näkyväksi niitä länsimaiseen kulttuuriin sisäänrakennettuja mekanismeja, joiden kautta naiset on yritetty sulkea oppineisuuden ja tieteiden harjoittamisen ulkopuolelle. Kirjan naiskohtalot vievät aikamatkalle, joka auttaa ymmärtämään, miksi niin pitkään vain harvat naiset ovat päässeet tieteen huippuvirkoihin.

Miten tieto, valta ja sukupuoli ovat kytkeytyneet toisiinsa eri aikoina? Toimiko antiikin aikana naisfilosofeja? Miksi naisia ei päästetty opiskelemaan yliopistoihin? Kuinka 13-vuotias tyttö tiesi 1600-luvun lopulla enemmän hyönteisistä kuin yliopistomiehet? Tiedon tyttäristä löytyy vastaus näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Kirjan sankarittaria - itsenäisiä tiedenaisia, miestensä korvaamattomia apulaisia, tutkimusmatkailijoita, mesenaatteja ja tietokirjailijoita - tarkastellaan kulloisessakin kulttuurihistoriallisessa viitekehyksessä, mikä auttaa hahmottamaan heidät osana laajempaa historiankulkua.

Kirjan loppuun liitetyssä henkilögalleriassa esitellään lyhyesti yli sata oppinutta naista 3 500 vuoden ajalta, muinaisesta Egyptistä aina 1700-luvun loppuun asti.

(Suomen Kirjasäätiö)

Kohdehenkilö:
Hatšepsut.
Tappūti-Bēlat-ēkalli.
Theano.
Aspasia, Miletoslainen.
Hypatia.
Anna Komnena, Bysantin prinsessa.
Hildegard, Bingeniläinen.
Pizan, Christine de.
Fedele, Cassandra.
Cereta, Laura.
Bourgeois, Louise.
Brahe, Sophie.
Cunitz, Maria.
Elisabeth, Pfalzilainen.
Schurman, Anna Maria van.
Cavendish, Margaret.
Conway, Anne.
Merian, Maria Sibylla.
Winkelmann-Kirch, Maria.
Châtelet, Emilie du.
Bassi, Laura.
Manzolini, Anna Morandi.
Agnesi, Maria Gaetana.
Herschel, Caroline.
Lavoisier, Marie Paulze.


UDK-luokitus:
929
930

Muita luokituksia:
99.1 (ykl)
90 (ykl)
16.09 (ykl)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

oppineita eurooppalaisia naisia antiikista valistukseen

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

445

Kustantaja

Kieli