Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Konnanmontulle hyvä kyyti

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Syyskuun tullen Kivikauppaa ja ketunleipiä -teoksesta tuttu Kivityömaan tyttöviisikko aloittaa iloisena uuden kouluvuoden. Heti ensimmäisenä päivänä tytöt kuitenkin huomaavat, että Pahantekijäkaksikkoa Päkää ja Kakea uhkaa lelliminen. Opettaja Tiainen on näet päättänyt lähettää Päkän Hyvin viritetty koululainen -kisaan. Tytöt säälivät poikia, sillä eihän lapsia saa virittää. He käynnistävät pelastusoperaation Vapaaksi valeminästä -yhdistyksen suojissa - mutta eivät suinkaan ilmaiseksi. Kivikauppaa ja ketunleipiä -teoksen tavoin Konnanmontulle hyvä kyyti on kielellisesti sujuva ja kunnianhimoinen sukellus lasten rikkaaseen seikkailumailmaan.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Tekstinäyte

Vapaaksi valeminästä ry.

Salapaikka sijaitsi leipomon ylisillä ja leipomolle piti kulkea opiston pihan poikki. Siivoja Huttukuoppa tepasteli parhaillaan opiston pihalla moppi tanassa kohti kansliaa. Johtokunnan jäsen käveli siivojan vanavedessä sankoja kantaen ja hymyili arasti.
- Livahdetaan äkkiä salapaikkaan, minä kehotin. - Huttukuoppa ei huomaa mitään kun se on niin moppinsa lumoissa. Eikä johtokunnan jäsen huomaa mitään kun se on niin siivojan lumoissa.
Ryntäsimme suuren pihan poikki ja pujahdimme leipomon ovesta sisälle eteiseen. Ankkaström varmisti, ettei Kerttu unohtunut oviaukkoon, sillä Kerttu jäi usein vahingossa muista jälkeen ja paljasti tahtomattaan salaiset aikeet. Huttukuopan nauru raikui nyt jossain etäämpänä.
- Minä kuuntelin illalla sängystä äitiä ja isää, Siiri kertoi silloin. - He päivittelivät huhua, jonka mukaan siivooja ja johtokunnan jäsen julkistavat pian kihlauksensa.
- Ihan kuin saippuaoopperasta, Anttu tuumi. - Niiden sisällä alkoi rakkaus kuplia kun siivoja teki johtokunnan jäseneen lähtemättömän vaikutuksen pesuainepuheillaan.
- Rakkaudesta viis, minä järkeilin - mutta mitkä kivimurskan myyntitulot meille on tiedossa! Opistolle tulee isot kihlajuhlat ja portin ohi kulkee aivan kaikki. Päästään kauppaamaan viime hetken lahjoja onnittelijoille.
Hiivimme suuren uunin ohi kohti ylisille vieviä portaita. Leipuri oli kumartunut uunia päin leipälapio kädessään ja leivinuunin lämpö levisi kiviseiniin saakka. Leipuri ei onneksi huomannut meitä.
Kapusimme jyrkät portaat salapaikan ovelle. Anttu avasi oven rautalangalla. Sisällä salapaikassa sytytimme taskulamput ja asetuimme istumaan omille paikoillemme lattialle rinkiin.
- Kokous alkaa, minä julistin ja kopautin nuijalla pahvilaatikkoon. - Lelliminen ei tee hyvää kenellekään. Se on huomattu.
Annoin ensimmäisen erittäin virallisen ja salaisen puheenvuoron Ankkaströmille.
- Meidän täytyy estää Tiaisen aikeet, Ankkaström painotti. - Lasten kohdalla ei voi ajatella laatua vaan hauskuutta. Sitä paitsi Tiainen saattaa ulottaa kunnianhimoiset haaveet vielä vaikka meihin.
- Ansoja voi virittää, Anttu korotti äänensä, - mutta lapsia ei! Hyvin viritetty koululainen -kisassa lasten hermot kiristetään niin tiukalle ettei siitä seuraa kuin hymyksi naamioitua hampaiden kirskutusta.
- Päkä ja Kake täytyy pelastaa ennen kuin on liian myöhäistä, minä silloin vetosin toisiin. - Ja lellimisen leviäminen pitää torjua keinolla millä hyvänsä. Samoin sitä seuraavan valeminän aiheuttamat vaarat.
Anttu kehitteli ajatusta eteenpäin:
- Mutta ilmaiseksi ei kyllä Pahantekijöitä auteta. Päkä ja Kake saa korvaukseksi vapaudestaan luovuttaa meille noitakiven.
- Kannatetaan! Noitakivi meille! Siiri innostui. - Siellä voi keitellä risusoppaa!
Minun oli aika julkistaa johtopäätökseni.
- Seuraavaksi perustetaan virallinen yhdistys ja sovitaan, että noitakivi tulee meille vaivanpalkaksi. Sitten pelastetaan Päkä ja Kake.
- Minä ehdotan, Ankkaström sanoi, - että yhdistyksen nimi on Vapaaksi valeminästä ry.
Me huusimme kuorossa: hyväksytty! Minä kalautin puunuijalla laatikkoon virallisen osuuden päättymisen merkiksi. Lopuksi kaivoimme väkevät salmiakit taskuista ja ryhdyimme irrottamaan ihanasti liimautunutta käärepaperia salmiakkitankojen ympäriltä kuten aina onnistuneen kokouksen jälkeen.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli