Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Poikani on kateissa

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922-88 (vuosina 1908-21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.
Teoksen kuvailutiedot
Ilmestynyt numerossa
12/1983
Teosarvio
Pieni poika ryöstetään koulumatkalla ja löydetään kuin sattuman ansiosta muutamaa kuukautta myöhemmin. Tämän todellisen uhrin kokemukset ja kärsimykset eivät kuitenkaan tekijää kiinnosta, lapsi on tässä vain väline, joka käynnistää vastikään avioeroon päätyneiden professorivanhempien laajasuuntaiset ponnistelut lapsen löytämiseksi sinnikkäiden poliisiviranomaisten ja kaikkien mahdollisten tiedotusvälineiden avustuksella. Kriitikolla ei yleisesti ottaen ole mielestäni oikeutta arvostella tekijän näkökulman valintaa vaan sitä, miten hän onnistuu sen toteuttamaan. Tässä kuitenkin eettinen omatuntoni saattoi tekijän yksipuolisen näkökulmanvalinnan kyseenalaiseksi. Lapsi ei jännitysromaanissa saa olla pelkkä käynnistysväline, jonka tunteista ja kokemuksista ei piitata, koska tekijästä on kiinnostavampaa kertoa vain vanhempien ja lähinnä onnettoman äidin sekä viranomaisten tunteista ja teoista silloin, kun lapsi on tuntemattomalla tavalla kadonnut.