Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Leppäkerttu ja huuliharppu

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Yhdeksän-vuotias Kerttu herää jännittyneenä perjantaiaamuna. Musiikkiluokan pääsykokeet odottavat ja Kerttu on harjoitellut koko edellisen illan. Mutta heti aamusta kaikki menee pieleen: äiti ei herää ajoissa ja luokkakaverit haukkuvat myöhästynyttä Kerttua Tohelo-Toivoseksi. Kun rehtorikin ilkeilee pääsykokeessa, karkaa tyttö koulusta.

Puiston suihkulähteestä Kerttu löytää kauniin, vanhanaikaisen huuliharpun, oikean seitsemän tähden huuliharpun, joka alkaa tuottaa hänelle heti onnea. Hän tutustuu ensin 90-vuotiaaseen Johannekseen ja myöhemmin pyörätuolissa istuvaan kymmenvuotiaaseen Mariaan, joka heti arvaa Kertun salaisen lempinimen Leppäkerttu. Marian kannustamana Kerttu uskaltaa osallistua Theodor Tikan suureen kykymestaruuskilpailuun…
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Asiasanayhdistelmät

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

Kerttu seisoi keskellä esiintymislavaa. Häntä pyörrytti. Yleisö odotti, mutta Kerttu ei saanut ääntäkään kurkustaan. Polvet vapisivat. Kerttu katsoi varovasti eturiviin. Maria hymyili ilkikurisesti. Toisella puolen katsomoa istuvan tuomariston arvojäsenet pommittivat Kerttua tuimilla katseillaan.
Kerttu halusi kotiin. Tämä ei ollut hänen ideansa, hänen ei ollut mikään pakko nolata itseään. Yleisö supisi kärsimättömänä. Theodor Tikka viittoi sivustalta ja osoitti kelloa.
PIM! Tähti välkähti Kertun silmien edessä. Huuliharppu! Hän oli unohtanut huuliharpun! Kerttu otti soittimen anorakkinsa etutaskusta ja puhalsi siihen. Heleä kirkas sävel kohosi keveästi yläilmoihin. Kerttu alkoi laulaa kirkkaalla äänellä.

Ei Ameriikas tarvitse kuin painaa nappulaa,
niin kaikki pyörät pyörii taikka seisahtaa.
Ja Ameriikan kuninkaalla onkin helppo työ,
hän istuu vaan sen napin vieres ja appelsiinii syö.
Jaa jaa jaa, jaa jaa jaa, se on ihmemaa.
Eipähän se muuten oiskaan Ameriikan maa.
Ja niin kuin näkyy, heill´ on toisenlaist kuin meill´,
vaan menossahan mekin ollaan kehityksen teill´.

Yleisö kuunteli Kerttua hiirenhiljaa. Kerttu soitti huuliharpullaan reippaan soolon, johon orkesteri yhtyi, ja jatkoi lauluaan.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

99

Kustantaja

Kieli

Kuvittaja