Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kiljusen herrasväen uudet seikkailut

Kokoteksti
Linkki vie kokotekstiin Kirjasammon ulkopuolelle.

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kiljusen herrasväestä kertova toinen kirja sisältää seitsemän seikkailua.

Juonitiivistelmät:

'Kun Kiljusista piti tehtämän eläviä kuvia', jossa herra Kankkunen ryhtyy elokuvaamaan Kiljusen herrasväen seikkailua. Kiljuset ja 200 kissaa aiheuttavat kuitenkin sellaisen kaaoksen, että puuhasta ei tule mitään.

'Kiljusen poikain posetiivi ja marakatti', jossa Kiljusen pojat lainaavat nukkuvan posetiivarin posetiivia ja lähtevät kiertämään kylää. Lurusta tehdään marakatti liiman ja lehmänkarvojen avulla. Karvainen Luru herättää varsinkin eläinten huomion, häntä seuraavat mm. koirat, lehmät ja kettu.

'Kun Kiljuset leipoivat', jossa Kiljuset päättävät säästää jauhoja ja jättävät taikinan veteläksi. Uunissa leivät kuitenkin paisuvat ja tuloksena on yksi suuri limppu. Kiljuset lisäävät siihen jauhoa ja paistavat yön yli jäähtyneessä uunissa, tuloksena kovia korppuja.

'Kun Kiljusen herrasväki oli ravustamassa', jossa Kiljuset päättävät kokeilla ravustusta. Kyläläisten ihmeeksi Kiljuset lähtevät pyyntiin keskellä päivää, syöttinä he käyttävät omia varpaitaan, mikä toimiikin hyvin.

'Kiljusen herrasväen kukko', jossa Kiljuset hankkivat 12 kanaa ja kukon. Kanat kuitenkin jäävät Kiljusten kiireissä jalkoihin ja lopulta jäljellä on vain kukko. Kukko päättää kostaa kanojen kohtalon ja alkaa kiekua aamulaulunsa poikien ikkunan alla. Pojat yrittävät saada kukon aisoihin siinä onnistumatta. Pojista tulee lopulta aamunvirkkuja ja kukosta heidän hyvä ystävänsä.

'Kiljusen pojat koulussa', jossa Mökö ja Luru laitetaan kouluun. Lyseo varautuu poikien tuloon kutsumalla palokunnan ja poliisin varmuuden vuoksi paikalle ja viemällä ikkunoiden alle patjoja siltä varalta, että opettajan täytyisi hypätä ikkunasta. Monen kommelluksen jälkeen pojat toimitetaan Helsingin koulusta Viipuriin, Viipurista Kuopioon ja Kuopiosta Tampereelle. Isä ja äiti Kiljunen kulkevat kaupungista toiseen poikiaan etsien. Tampereella kaikki kaupungin koululaiset laitettiin seisomaan kadun molemmin puolin riveihin. Vasta kun vanhemmat ovat kulkeneet Pyynikille asti oppilasrivistöjen ohi, pojat löytyvät. Pojat toimitetaan pahankuristen lasten kouluun, missä he eivät herätä huomiota.

'Kiljusen poikien jouluaatto', jossa Mökö ja Luru tulevat Helsingistä joululomalle kotiin. Pojat tuovat äidilleen joululahjaksi kissan ja koiran. Tuloksena on hurja takaa-ajo, joka päättyy siihen, että kissa pakenee avoimeen uuniin ja Kiljusten vanha koira Pulla putoaa joulukakun taikinaan. Kissa paistuu kokonaan, mutta Pulla oli paistamisen jälkeen vain pyörryksissä.

(Lastenkirjainstituutti)

Henkilöt, toimijat

Tapahtuma-aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

85

Lisätietoja

12. p. 1976

Osana julkaisua