Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Venla

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922-88 (vuosina 1908-21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.
Teoksen kuvailutiedot
Ilmestynyt numerossa
10/1983
Teosarvio
Pitkäaikainen kunnallisvaltuutettu, demarikansanedustaja ja -ministeri, entinen kustannusvirkailija Sinikka Luja-Penttilä kuvaa Venlassaan kahden voimakkaan naisen, isoäitinsä ja äitinsä, elämän tarinan. Tekstistä tuoksahtaa vuosisadan alun ylösrakentavan, puhdas henkisen ja lempeän työläiskirjallisuuden henki. Teos on hyvin katkelmallinen, hyppelehtivä ja sitä myöten sekava kliseiden ja fraasien, kaunisteltujen yksityiskohtien kokoelma. Tällainen uusyksinkertaisuus tuntuu lukijaa aliarvioivalta. Pystyn kuvittelemaan, kuinka kaksi pitkän päivätyön tehnyttä poliitikkoa istuu syyshämärissä kynttilän ääressä muokkaamassa kellastuneita päiväkirjoja romaaniksi. Kirkkaassa päivänvalossa lopputulos näyttää voimattomalta ja ummehtuneelta. Paljasjalkaisena Espoon harakkalaisena odotan kuitenkin jatko-osia, joissa meidän kylämme henkinen ja sosiaalinen kehitys näkyy työväentalon ja myöhemmin Kerhotalon kulmilta katseltuna.