Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Bailut barrikadeilla

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

Radiossa

Vartiointiliikkeen miehet katselivat epäluuloisesti Lassen väliaikaista pressikorttia. Hän onnistui vakuuttamaan heidät ison ja raskaan Nagra-nauhurin avulla, jossa oli Yleisradion tunnus. Vartijat osoittivat asuntovaunua. Lasse koputti, mutta mitään ei tapahtunut. Hetken hän harkitsi vain astuvansa sisään, mutta juuri silloin asuntovaunua lähestyi vanhahko mies pukeutuneena lämpimään haalariin ja turkislakkiin. Vaikka Lasse ei ollut koskaan nähnyt kuvaa Don Siegelistä, hän tiesi heti, että kyseessä oli tunnettu amerikkalainen ohjaaja.
Siegel oli tullut ryhmänsä kanssa Suomeen filmaamaan elokuvaa, jonka tapahtumat sijoittuivat osittain Neuvostoliittoon. Ja jälleen kerran Helsingin oli esitettävä Moskovaa.
Siegel pyysi toimittajaa istuutumaan pienen kahvipöydän ääreen. Samalla kun Lasse hieroi sinisiksi kohmettuneita käsiään, Siegel riisui lämpimät talvivaatteensa. Kylmästä ja hermostuksesta tärisevin sormin Lasse painoi nauhurin päälle. Häneltä meni viisitoista minuuttia etukäteen englanniksi muotoilemiensa kysymysten lukemiseen. Siegel vastasi kohteliaasti ja rutinoituneesti.
Kun kaikki oli valmista, Lasse kiitti ja tarkisti nauhoituksen laadun. Nauhurista kuului vain laadukasta suhinaa. Jokin oli mennyt pieleen.
Lasse tajusi, että joku tulisi pitämään häntä idioottina. Joko kollegat toimituksessa tai Don Siegel.
Hän valitsi amerikkalaisen. Siegelillä ei ollut valtaa palkata häntä tulevaisuudessa. Radion pomoilla sen sijaan oli. Hän selitti änkyttäen että nauhuri ei ollut toiminut.
- Okay, otetaan uusiksi, Don Siegel sanoi ja istui takaisin sohvaan.
- Onko teillä tosiaankin aikaa? Lasse kysyi epävarmalla äänellä.
- Sure, kunhan saat masinan toimimaan.
Sillä kertaa haastattelu onnistui. Lassen sammuttaessa Nagraa toisen kerran ovi avautui ja näyttelijä Charles Bronson astui sisään. Don Siegel yritti huonolla menestyksellä esitellä Lassen miespääosan esittäjälle. Kun Bronson kuuli, että muukalainen ohjaajan asuntovaunussa oli toimittaja, hän teki täyskäännöksen ja häipyi ovesta.
- So sorry, mutta tuollainen Charles on. Se ei voi sietää toimittajia, Siegel selitti ystävällisesti. Lassen itsetuntoa hiveli, että Bronson koki hänet jonkinlaiseksi uhkaksi. Illalla haastattelu tuli ulos Just Nu -nimisessä nuortenohjelmassa. Se oli Lassen työpaikka keväällä.
- Meinaatko, että sä teit haastattelun uudestaan Don Siegelin kanssa?
Toimitusta johtava Thomas tuijotti Lassea epäuskoisesti.
- En mä voinut mitenkään tulla takaisin ilman haastattelua. Jotenkin mä satuin painamaan vääriä nappuloita ...
- Johan on saatana. Sä olet taatusti ensimmäinen, joka on tehnyt saman haastattelun kaksi kertaa Don Siegelin kanssa.
Thomas oli vähän yli 30-vuotias ja päällikkönä Just Nu -ohjelmassa, jossa pyöritettiin keskiviikko- ja torstai-iltaisin tunnin verran musiikkia, haastatteluja ja raportteja. Ohjelma oli suunnattu nuorille.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

270

Kustantaja

Kieli

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

299

Kustantaja