Murrosvuodet

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

1937

Teosarvio

Näissä runoissa on yksinomaan n.s. vapaata runomittaa. Sen tarjoomia etuja Kajava on osannut käyttää runojen kaunistamiseksi: omintakeisia vertauksia, kuvia ja maalailua ilman runomitan tuottamia vaikeuksia. Mutta hänelle on tullut vaaraksi se, mikä vapaan mitan käyttämisessä vaarallista on, nim. että jos teelmä ei onnistu, se ei näytä, ei kuulu eikä vaikuta runolta.
Kokoelman runot ovat varsin eriarvoisia. Alkuruno ja ensimmäinen ryhmä sisältävät hajanaisia, jonkin verran onnistuneitakin kuvauksia lapsuudesta ja nuoruudesta. Sitten seuraa sekamelskaista kokeilua melkein läpi toisen ja kolmannen sekä alun neljättä runoryhmää; jokin poikkeus hyvään päin niissäkin on. Neljäs, viimeinen ja laajin ryhmä on taas runo runolta paranevaa, Kuvat luonnosta ja niihin liittyvät tunnelmat on ilmaistu sattuvasti, tuoreesti ja kauniisti. Parhaita lienevät Tuntureilla, Pyhäjärvi, Virrat, Saari, Ranta, Kultainen sädekehä, Kaivoskuokka. Nähtäväksi jää, seuraako runoilijan murrosvuosia kypsyneempi ikä, vai jääkö runoilu tälleen.