Fagerström, Chrisse

Kirjailijan muu nimi

Fagerström, Ann-Christie

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

tietokirjat

Elämäkertatietoa

Chrisse Fagerström on nuorisokirjailija, joka on julkaissut useita ratsutalli- ja hevoskirjoja. Koulutukseltaan hän on sosionomi, ja lisäksi hän on valmistunut Suomen Ratsastusopistosta ratsastuksen opettajaksi. Hän on kirjoittanut tietokirjojakin, kuten vaellusoppaan ja teoksen Ystäväni suomenhevonen, ja tuottanut videotallenteita.

Fagerström kehittää ratsutallikirjan lajityyppiä tietokirjan suuntaan, eivätkä hänen kirjansa ole kaavamaisia eivätkä viihteellisiä. Tekstissä on sopivasti vauhtia, asiaa ja huumoria, ja niissä on sympaattisella tavalla opettavainen ote. Nuoret eivät ole kirjoissa tahdottomia barbinukkeja vaan oikeita ihmisiä.

Kirjat vetoavat nuoriin hauskuudellaan, jännittävillä tapahtumillaan ja värikkäillä ihmis- ja eläinhahmoillaan, mutta ei siinä kaikki. Mukana on paljon hevostietoutta, ja esitys ratsastuskoulun arjesta on luotettavaa. Valokuvat ja esimerkiksi hevosten sukutaulut täydentävät kokonaisuutta.

Lukija oppii tervettä suhtautumista eläimiin, ja hevostenhoidon niksit ja virheitten seuraukset tulevat tutuiksi. Ratsutallissa asiat oppii kantapään kautta: esimerkiksi vääränlaiset varusteet tuottavat hankaluuksia. Kokeneena kouluttajana Fagerström kertoo opetustilanteista luontevasti ja tietää, miten menetellä kunkin ratsastusoppilaan kanssa. Kirjat perustuvat osittain kirjailijan ratsastuskoulun tapahtumille.

Jokaisen Ratsutalli-sarjan kirjan voi lukea erikseenkin. Ratsutallin tarinoita esittelee aihepiirin ja ympäristön. Ratsutallin rasavillit kertoo eläinpersoonallisuuksista, joihin kuuluvat tamma, kollikissa ja hanhet. Ratsutallin villissä vuodessa kuvataan lomaseikkailuja ja eräratsastusvaellusta, ja Ratsutallin kohtalo päättää sarjan. – Lisäksi Fagerström on julkaissut nuorisoromaaneita varsoista.

Katriina Kajannes

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Ratsuopisto 1 : Ratsastuksen alkeet [videotallenne] (työryhmä Chrissen talliteam). Chrissen Tallituotanto 1992.
Ratsutallin jengi = Stallgänget [videotallenne] (asiantuntija ja kertoja, toim. Marja Maijala). Yleisradio, Tallennepalvelu p1990.

Tekstinäyte

Jyväskylän joulukadun avaus oli kiva ja myönteinen kokemus: pikkutytön luonnollinen käytös, joulun tunnelma, ihmisten iloinen mieli ja kaikki sai minut jonkinlaisen sadun valtaan. Niinpä rupesin kotona sommittelemaan Arotuulesta ja Korpipeikosta satusarjaa.
[Ratsutallin kohtalo, 1995, 160]