Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tiina

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Mutta minäpä pystyn, Tiina kivahti vastaan, - kyllä tytöt siihen pystyvät mihin pojatkin ja enempäänkin.
Hän oli saanut puolustaa oikeuksiaan henkeen ja vereen asti velipoikaa vastaan, joka aina sopivassa tilanteessa tähdensi, että hän oli vain tyttö eikä sen takia kelvannut mihinkään, ei osannut mitään eikä uskaltanut mitään. Häneltä nousivat hiukset kiukusta pystyyn, kun joku uskalsi verrata tyttöjä poikiin ja epäillä heidän kykyjään."

Klassisen suomalaisen tyttökirjasarjan ensimmäinen osa esittelee sanavalmiin Tiinan, joka joutuu jatkuvasti kommelluksesta toiseen. Tiina ei siedä avuttomien ihmisten ja eläinten kiusaamista ja on valmis puolustamaan heikkoja vahvempia vastaan, vaikka seurauksena olisi revennyt mekko ja äidin nuhteet. Yksi huono puoli Tiinalla on - hän ei osaa pyytää anteeksi vaikka mikä olisi ja siksi hän onkin määrännyt itselleen aivan oman rangaistuksen: virkkaamisen, joka on Tiinan mielestä maailman kauheinta työtä.

Kolmasluokkalaisen Tiinan perhe muuttaa joululomalla uuteen asuntoon ja heti ensimmäisenä päivänä Tiina joutuu pihalla kahakkaan Juhan kanssa, jonka mielestä tytöt eivät osaa ja uskalla mitään. Pian Juha joutuu tarkistamaan käsityksensä - paitsi antaa sanan sanasta Tiina osaa myös tapella kuin pojat. Pian Juhasta ja Tiinasta sukeutuu hyvät ystävät, jotka ovat valmiita auttamaan ja puolustamaan toisiaan keskinäisen kahakointinsa lomassa.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

236

Kustantaja

Kieli

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä

Osana julkaisua

Nimi

Ilmestymisaika

Kieli

Osana julkaisua

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi