Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Seljan tytöt

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Seljan perheen neljä tyttöä kokevat kovan yllätyksen kun leski-isä ilmoittaa menevänsä naimisiin. Vierasta naista ei haluta sotkemaan perheen tiivistä yhdessäoloa. Tytöt erilaisine luonteineen ja harrastuksineen kuvataan onnelliseksi joukoksi, jota kiinnostaa teatteri, kirjat ja pojat. Perhe säilyy ehjänä vaikka isää ei saadakaan luopumaan aikeestaan.

(Sanojen aika)

- - -

Kasvattisisar Margaritan salaperäinen suku, pojat, teatteriharrastus ja kesäsuunnitelmat takaavat mielenkiintoisia tapahtumia tyttöjen arkeen. Päähenkilöt elävät kirjasarjan ensimmäisessä osassa vielä lapsuuden ja aikuisuuden välimailla, viattomassa ja idyllisessä kotiympäristössä. Nykypäivän lukijalle Seljan tytöt tarjoaa nostalgisen tuulahduksen menneestä, yhä kuitenkin nuoria lukijoita kiinnostavin aihein.

(Porin kaupunginkirjasto: 150 vuotta - 150 kirjaa)

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Viideltä kokoonnuttiin päivällispöytään, isä, Rea, Virva ja Dodo. Isä oli hiljainen, ja hänen otsansa oli tuimissa rypyissä. Tunnelma oli hiukan tukala. Isä kyseli lyhyesti Virvan todistuksesta ja koulun lopettajaisista, ja Virva vastaili yksikantaan pidättäen esiin hiipivää kiukkuaan. Miksi ihmeessä isä jurotti tuolla tavoin? Eiväthän Kris ja Margarita olleet toki tehneet kuolemansyntiä. Rea ja Dodo olivat miltei ääneti, ja Rean laittama hyvä ateria katosi hiljakseen suihin, jotka eivät siitä oikeastaan mitään tajunneet. Kaksi sisarta oli poissa - perheen muodostamaan tiiviiseen kokonaisuuteen oli ilmestynyt repeämä, heikko, mutta kuitenkin kyllin voimakas saadakseen kaikkien mieleen ahdistavan painon. Virva tunsi olonsa masentuneeksi, Päivällisen päätyttyä hän hiipi ulos ottaen mukaansa päiväkirjan. Hän kulki purolle, siitä puoliväliin rotkoon ja istuutui putouksen partaalla kyyhöttävälle isolle kivelle. Mutta hän ei osannut kirjoittaa päiväkirjaansa mitään. Sen sijaan hänen aivoissaan alkoivat hitaasti kehrätä kuvitelmat, jotka aina siellä odottivat taka-alalla arkiminän askaroidessa omissa asioissaan. Virvasta tuntui kuin hänessä olisi ollut kaksi ihmistL Toinen oli voimakas ja kaunis - se osasi kirjoittaa, kuunnella musiikkia jalukea runoja, se eli maailmassa joka oli täynnä ihmeellisiä värejä ja valoja, romantiikkaa ja satua. Toinen puoli taas oli kömpelö ja mitätön - änkytti tunneilla, kompastui mattoihin, tuskastui hiuskuontaloonsa, sai huonoja numeroita matematiikan kokeista ja suri katkerasti kesakoitaan. Virva hymähti. Puron pärskeistä sinkoutui hienoa sumua kivelle saakka pudotellen lukemattomia pikku pisaroita hänen vihkonsa lehdille. Putous oli tässä kohtaa uljas. Vesi putosi kivien yli kiiltävänä ruskeankeltaisena vyörynä lennätellen ilmaan isoja pisaroita, jotka auringonpaisteessa säkenöivät kuin topaasit. Virva istui tuijottaen kuohuihin - ja ikään kuin vedenhaltija olisi kuiskannut mitä hänen piti kirjoittaa hän tarttui kynään, ja sanat alkoivat yksitellen virrata vihon lehdelle. Virva unohti ajan ja maailman.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kustantaja

Sarjamerkintä