Vähemmän lihaa

Tyyppi

tietokirjat

kuvaus

Jos söisimme vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia, olisimme terveempiä. Lihantuotanto myös kuormittaa ympäristöä ja lämmittää ilmakehää. Miksi tieto lihan haitallisuudesta ei vielä näy lautasillamme?

Ruoka on vahva osa identiteettiä – olemme sitä, mitä syömme. Maut, tuoksut, suutuntumat ja grillin tirinät luovat voimakkaita mielikuvia. Lihansyöntiin liittyy paljon perinteitä, jotka ovat osa suomalaista ruokakulttuuria. Avain muutokseen löytyy ennen kaikkea uudenlaisesta ruokaympäristöstä, joka ulottuu kodeista kouluihin ja marketeista huippumenuihin.

Vähemmän lihaa ei syyllistä ketään lihansyömisestä vaan kannustaa löytämään kasviksista parhaat puolet ja kokeilemaan myös muita proteiininlähteitä. Piileekö ratkaisu viljoissa, sienissä vai jopa hyönteisissä? Kuinka paljon tuotekehittäjät vaikuttavat tulevaisuuden ruokaamme? Voiko verotuksella ohjata kuluttajien ostopäätöksiä? Paraneeko ruoantuotannon omavaraisuus lihantuotantoa vähentämällä?

Markkinoille ilmestyy koko ajan uusia, houkuttelevia ja ravitsevia vaihtoehtoja lihalle, joten matka kohti maltillisen lihankulutuksen Suomea on jo alkanut.

(Gaudeamus)

- - -

Sisältö:
Mattila, Hanna, kirjoittaja. Johdanto: Ruokavalion merkitys elämässämme
Mäkelä, Johanna, kirjoittaja. Liha suomalaisessa ruokakulttuurissa
Niva, Mari, kirjoittaja. Liha suomalaisessa ruokakulttuurissa
Katajajuuri, Juha-Matti, kirjoittaja. Liha ja ympäristö
Pulkkinen, Hannele, kirjoittaja. Liha ja ympäristö
Fogelholm, Mikael, kirjoittaja. Liha ja terveys
Lehtonen, Heikki, kirjoittaja. Lihankulutuksen merkitys Suomen maataloudelle
Pohjolainen, Pasi, kirjoittaja. Ovatko kuluttajat valmiita muutokseen?
Tapio, Petri, kirjoittaja. Ovatko kuluttajat valmiita muutokseen?
Risku-Norja, Helmi, kirjoittaja. Miten yhteiskunta muokkaa ruokatottumuksia
Hopia, Anu, kirjoittaja. Miltä ruoka maistuu? Kasvisruokien kehitystyön haasteet ja mahdollisuudet
Mattila, Hanna, kirjoittaja. Millainen olisi kasvispainotteisempi Suomi?
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kohti kestävää ruokakulttuuria

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

223

Kustantaja

Kieli